Vynorí sa EUR/USD nad 1,30?

Druhá pozitívna obchodná seansa na US akciových trhoch (DJIA 4,93%, SP 6,47%, Nasdaq 6,33%) za sebou dokázala naštartovať kráľovský pár k 3-týždňovým maximám na 1,2960 EUR/USD. To, čo carry trades nestihli počas piatkovej býčej erupcie akciových trhov, výrazne dobehli počas včerajšieho dňa (USD/JPY 2,6%, EUR/JPY 5,53%). Za posledné dve obchodné seansy si tak akcie pripísali najprudšie zisky od 1987 a finančný sektor od roku 1989. Základom obratu na US akciových trhoch bolo pozitívne prijatie vládneho záchranného plánu pre vlajkovú loď US finančného sektora – Citigroup (20 mld. USD v preferenčných akciách a vládne záruky za nelikvidné aktíva naviazané na realitný trh v objeme 306 mld. USD). Druhým pozitívnym signálom bolo oficiálne odštartovanie práce ekonomického tímu nového US prezidenta, od ktorého si investori výrazne sľubujú (vládne stimuly na naštartovanie ekonomiky a podporu spotrebiteľských financií). Okrem býčích útokov na akciových trhoch zaujali výsledky predaja existujúcich domov z USA, ktoré počas októbrového obdobia klesli pod level 5 mil. Tento výsledok je jasným odzrkadlením pokračujúceho prepadu cien nehnuteľností v US ekonomike a „zmrazeného“ úverového trhu.

Dnešná obchodná seansa priniesla prvú revíziu ekonomického rastu z Nemecka, ktorá ostala nezmenená za 3Q na úrovni -0,5% Q/Q. Tento výsledok potvrdil ekonomickú recesiu nemeckej ekonomiky, ktorá by mala pokračovať minimálne tri ďalšie nasledujúce kvartály. Základom prepadu nemeckej ekonomiky je jednoznačne zložka exportu, ktorá sa prepadla až o -1,7% Q/Q.

Počas dňa zelená bankovka očakáva revíziu HDP za 3Q (predpoklad -0,5% Y/Y, posledný -0,3% Y/Y), treba si však uvedomiť, že US dáta pri prvej revízii majú historickú odchýlku až 0,5%, takže pásmo 0,2 až -0,8% Y/Y by nemalo výrazne vystrašiť finančné trhy a je plne započítané v trhových očakávaniach. Až dáta hlbšie pod úrovňou -1% Y/Y by mohli výraznejšie ovplyvniť US akciové trhy a tlačiť odliv carry trades. Zelená bankovka zároveň poskytne ďalšie dáta z US realitného trhu v podobe indexu cien Case/Shiller, ktorý by sa mohol tlačiť k úrovni -20% Y/Y. Realitný trh je spúšťadlom aktuálnej finančnej krízy a jeho oživenie pred rokom 2010 by bolo považované za malý zázrak. Pokračujúci prepad cien nehnuteľnosti by bol len reálnym zrkadlom aktuálneho stavu US ekonomiky.

Poslednými dátami bude spotrebiteľská dôvera v USA, ktorá je determinovaná výrazným spomalením ekonomiky a nárastu US nezamestnanosti (aktuálne 6,5% ale výhľady smerujú k prudkému prelomeniu úrovne 7%). Dáta z US ekonomiky by mohli tlačiť na zastavenie býčieho rastu US akcii, dôležitý bude ale ich hlbší význam. Negatívne dáta realitného trhu a spotrebiteľskej dôvery sa očakávajú (nemali by vystrašiť akciových býkov i pri negatívnejšom prepade), dôležitá bude hlavne revízia HDP za 3Q, ak výrazne padne pod -1% Y/Y bude to veľmi negatívny signál pre akciové trhy.

Stabilné dáta (trhové očakávania), resp. mierne negatívnejšie dáta US realitného trhu a spotrebiteľskej dôvery sú plne započítané a mali by udržať pokojnú hladinu akciových trhov. Ak sa k tomu pridajú dáta revízie ekonomického rastu za 3Q v pásme (0 až -1% Y/Y) tak sa kráľovskému páru otvára priestor k maximám na 1,2960/70 EUR/USD s možným vynorením sa nad level 1,30 EUR/USD. Prípadný výraznejší kolaps US ekonomického rastu za 3Q môžu zamiešať karty a vystrašiť akciové trhy, čo podporuje prepad pod kľúčovú intradennú supportnú bariéru 1,2820/00 EUR/USD s možným cieľom na 1,2700/1,2690 EUR/USD. Carry trades sa budú plne prispôsobovať akciovým trhom a ich reakcií na US dáta s rezistenciou na úrovni 97,40/50 USD/JPY a supportom na 96,10/00 USD/JPY.

Strednodobý výhľad napriek včerajšej býčej rely na kráľovskom páre ponechávame medvedí k minimám na 1,22/1,21 EUR/USD. Jedine pokračujúci prepad US štátnych dlhopisov (odliv investícií zo safe heaven) pod tlakom zníženia sadzieb FEDu na 0% a nalievania kapitálu do výnosnejších aktív (zlato) môže byť spúšťačom návratu býkov na kráľovský pár s cieľom na maximách 1,36/1,37 EUR/USD (za silnej podpory akciových trhov).

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy