Cena ropy klesla pod úroveň 54 USD za barel

Cena ropy, ktorá v priebehu predchádzajúceho dňa vzrástla takmer o 10 %, sa dnes vrátila pod úroveň 54 USD (1285,63 SKK) za barel.Čierne zlato v pondelok zdraželo o 9,1 % po tom, ako Washington oznámil, že poskytne 20 miliárd USD na záchranu druhej najväčšej americkej banky Citigroup.

Singapur 25. novembra (TASR) – Cena ropy, ktorá v priebehu predchádzajúceho dňa vzrástla takmer o 10 %, sa dnes vrátila pod úroveň 54 USD (1285,63 SKK) za barel.
Čierne zlato v pondelok zdraželo o 9,1 % po tom, ako Washington oznámil, že poskytne 20 miliárd USD na záchranu druhej najväčšej americkej banky Citigroup. Táto správa spôsobila pád dolára oproti euru na dvojtýždňové minimum, v dôsledku čoho sa ropa stala atraktívnejšia pre investorov, ktorí hľadajú bezpečný prístav pre svoje peniaze.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes krátko po 5. hodine stredoeurópskeho času predával za 53,65 USD. To je o 85 centov menej ako v predchádzajúci deň na záver obchodovania. Pritom ešte v piatok sa kontrakt prepadol na najnižšiu cenu za posledné tri roky: 48,25 USD/barel.
Londýnska ropa Brent zlacnela o 1,01 USD na 52,92 USD za barel.
Investori teraz čakajú na výsledok sobotňajšieho neformálneho stretnutia členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v Káhire. Analytici sa nevedia zhodnúť na tom, či OPEC rozhodne o ďalšom zníženiu ťažby ropy už túto sobotu, alebo na summite, ktorý sa uskutoční 17. decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy