Prílev cudzincov do českých firiem sa končí

Česko prestáva byť pre zahraničných robotníkov zasľúbenou krajinou. Niektorí z nich sa už dokonca začínajú vracať domov, uviedol to dnes český denník Mladá fronta Dnes.Na zlom v dlhodobom náraste legálne pracujúcich cudzincov poukazujú októbrové štatistiky českého ministerstva práce a sociálnych vecí.

Praha 20. novembra (TASR) – Česko prestáva byť pre zahraničných robotníkov zasľúbenou krajinou. Niektorí z nich sa už dokonca začínajú vracať domov, uviedol to dnes český denník Mladá fronta Dnes.
Na zlom v dlhodobom náraste legálne pracujúcich cudzincov poukazujú októbrové štatistiky českého ministerstva práce a sociálnych vecí. Pracujúcich zo zahraničia pribudlo v ČR najmenej za celý ostatný rok a rast ich počtu sa prakticky zastavil.
Personálne agentúry očakávajú, že v novembri už počet cudzincov v Česku klesne. Dôvodom sú problémy podnikov, ktoré obmedzujú výrobu a musia preto prepúšťať.
"Záujem firiem prudko poklesol. Prví na rade sú pri prepúšťaní vždy agentúrni zahraniční zamestnanci," povedal Pavel Kačán zo spoločnosti Trenkwalder. Ako prví odchádzajú z Česka ľudia, ktorí pomáhali českým podnikom v čase konjunktúry riešiť nedostatok zamestnancov: Slováci, Ukrajinci, Poliaci.
Napríklad mladoboleslavskú Škodu Auto pre obmedzenie výroby už opustilo približne 1600 cudzincov, najmä Poliakov a Slovákov.
Plány prehodnotila aj logistická firma CS Cargo, ktorá mala na Filipínach pripravené desiatky vodičov kamiónov. Za volant si však nakoniec nesadli. "Situácia na trhu práce sa zmenila. Pre krach menších dopravcov bolo zrazu dostatok aj českých vodičov, takže sme nábor Filipíncov odložili," povedal šéf CS Cargo Petr Vlček.
Ľudí niektorých iných národností, napríklad Vietnamcov, síce v Česku ešte stále pribúda, ale aj ich môže byť už za pár týždňov menej. Vláda totiž práve Vietnamcom obmedzila vydávanie víz. Dôvodom sú podľa ministra vnútra Ivana Langera "vážne bezpečnostné dôvody".

UPOZORNENIE:
Grafická služba redakcie vydá k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy