Ruská burza Micex musela pre ceny ropy na hodinu zastaviť obchodovanie

Moskva 20. novembra (TASR) – Rusko muselo pozastaviť obchodovanie na burze Micex po tom, čo burza zaznamenala prudký pokles v reakcii na ďalší zosun cien ropy. Tie sa postupne prepadajú do blízkosti 50 USD (1203,30 SKK) za barel a takáto úroveň by výrazne poškodila krajiny s rozpočtom závislým od cien ropy.
Akcie ruských firiem klesli o 9 %, čo je najvyšší prepad za viac než jeden týždeň, a regulátor trhu potom prerušil obchodovanie približne na hodinu. Výrazný pokles zaznamenal aj juhokórejský index Kospi, a to o 6,7 %.
Hodnota akcií spoločností na ruských burzách klesla v tomto roku už o 73 %, čo vysoko prekonáva pokles akcií firiem v rámci svetového indexu Standard & Poor’s pre 500 akcií, ktorý tento rok išiel dolu o 45 %.
Analytici sa obávajú dôsledkov poklesu cien ropy na trhy Ruska a jemu podobných štátov. "Trhy rozvíjajúcich sa ekonomík vrátane Ruska, Ukrajiny a viacerých krajín Spoločenstva nezávislých štátov budú trpieť, pretože patria medzi najviac závislé od poklesu cien ropy a iných komodít," povedala Esther Lawová z pobočky Royal Bank of Scotland v Londýne.

Súvisiace články

Aktuálne správy