Komodity: Plodiny prekvapili zvýšeným dopytom

Piatočné obchodovanie s kukuricou, sójovými bôbmi i pšenicou bolo v znamení býkov a všetky plodiny sa tak dočkali menšej technickej korekcie cien z prepredanosti. V prípade kukurice sa jednalo o kopírovanie trendu z trhu s ropou, ktorý po niekoľkých dňoch vykázal toľko očakávaný rast ceny. Cena pod hranicou 67 USD/barel (štvrtok 16.10.2008) nie je tak obvyklá a Irán preto žiada OPEC, aby na svojom piatkovom zasadaní 24.10.2008 znížili ťažbu, aby nízke ceny neohrozili stabilitu v ich krajine. Ekonómovia tvrdia, že Irán  je čím ďalej tým viac závislý na príjmoch z vývozu ropy a potrebovali by za každý vyvezený barel získať aspoň 70-75 USD. Cena ropy na Iránskej burze z veľkej časti kopíruje ceny ostatných referenčných typov ropy na iných burzách, pričom sa však vždy predáva lacnejšie.

Hlavnou fundamentálnou správou pre poľnohospodárske komodity bola piatková správa amerického poľnohospodárskeho úradu USDA ohľadom exportu plodín z USA. Táto správa, ktorá sa publikuje každý týždeň, prekvapivo potvrdila, že sa zvýšil export a teda dopyt zo zámorských krajín. V prípade kukurice sa jednalo o 2% nárast exportu oproti minulému týždňu, ale až o 63% nárast v porovnaní s priemerom za posledné 4 týždne. Najväčšími kupcami boli Japonsko, Mexiko a Egypt. Pšenica a sójové bôby zaznamenali nárast dopytu tiež, pričom v ich prípade hrajú dôležitú rolu i iné faktory.

V prípade pšenice sa jedná o stále narastajúce obavy, že i tohtoročná produkcia pšenice na južnej pologuli bude menšia než sa očakávalo. Najväčší pokles odhadu tohtoročnej produkcie sa očakáva v Austrálii, kde USDA odhadovalo v poslednej WASDE správe produkciu v objeme 21,5 milióna ton pšenice, pričom menšie domáce agentúry sa domnievajú, že to bude len cca 19 miliónov ton. I produkcia v Argentíne sa očakáva v menšom množstve. Ak sa spočítajú najnižšie odhady, očakáva sa produkcia v objeme 28,5 miliónov ton, pričom minuloročná produkcia bola 29,04 milióna ton podľa USDA. Keď si k tomu pripočítame fakt, že potravinovej pšenice na výrobu chleba a cestovín je na svete stále málo (jej produkcia sa žiaľ tohto roku nezvýšila), môžeme už čoskoro očakávať nákupnú horúčku, ktorá by mohla mať najväčší dopad po zime, kedy sa ešte viac znížia zásoby. Neočakávam však tragický scénár z minulého roka, kedy prepukla potravinová kríza. Zdá sa totiž, že vďaka zníženej kúpyschopnosti spotrebiteľov v dôsledku finančnej krízy sa ceny budú držať podstatne nižšie než v minulom roku. Ďalšiemu rastu cien nahráva i fakt, že i keď došlo k rastu objemu produkcie, vzrástol i pomer zásoby/spotreba u pšenice o 0,1 % a u sójových bôbov o 0,5 %. Tento ukazovateľ meria, že i keď rastie objem úrody, naďalej rastie viac spotreba a teda dopyt po základných potravinách.     

Aktuálna cena pšenice je 572 USD/100 bušlov, cena kukurice 412,15 USD/100 bušlov a sójové bôby 420,25 USD/100 bušlov. Aktuálna cena ropy je 71,21 USD/barel.
 

Autor: Jana Albertová (jana.albertova@xtb.sk)

Súvisiace články

Aktuálne správy