V Spojených štátoch skrachovala sporiteľňa Washington Mutual

V dôsledku pretrvávajúcej úverovej krízy skrachovala v Spojených štátoch najväčšia sporiteľňa krajiny Washington Mutual (WaMu). Jej bankrot je zatiaľ najväčším zrútením sa finančnej inštitúcie v amerických dejinách. Došlo k nútenému predaju WaMu a väčšinu jej častí kupuje finančný koncern J.P. Morgan Chase. V noci na dnes to oznámil úrad štátneho dohľadu pre poisťovne OTS (Office of Thrift Supervision) v New Yorku.

J.P. Morgan Chase, ktorá je treťou najväčšou americkou bankou, zaplatí za prevzaté obchody WaMu, vklady a pobočky 1,9 miliardy USD (39,10 miliardy Sk). Sporiteľňa so sídlom v Seattli (štát Washington) od začiatku tohto roku stratila zo svojej trhovej hodnoty viac ako 90 %.

WaMu nemala v poslednom období dostatok likvidity. Najprv sa dostala pod štátnu kontrolu a potom nasledoval jej nútený predaj. Začlenenie častí WaMu do J.P. Morgan nebude mať nijaký vplyv na klientov sporiteľne a ich vklady, ktoré dosiahli asi 190 miliárd USD. Filiálky WaMu by mali dnes pracovať podľa zvyčajného režimu. Avšak o svoje investíciu prídu jej akcionári a veritelia.

WaMu sa silno podieľala na nákupe „aktív“ hypotekárnych ústavov. V posledných troch štvrťrokoch prišla o 6,1 miliardy USD. Ďalšie údery dostala sporiteľňa tým, že sa zrútil kurz jej akcií a ratingové agentúry stanovili jej podnikateľskú dôveryhodnosť na nulovú úroveň. V ostatných desiatich dňoch si jej klienti v panickom zhone vybrali 16,7 miliardy USD svojich vkladov.

WaMu mala v ostatnom hospodárskom roku bilanciu vyše 300 miliárd USD. Najväčším krachom v dejinách amerického finančníctva bol v roku 1984 pád Continental Illinois Corp., ktorej hodnota bola vtedy 40 miliárd USD.

WaMu zamestnával ešte na konci prvého polroka 43.000 osôb, v 15 spolkových štátoch pôsobilo jej 2200 pobočiek.

J.P. Morgan Chase už tento rok prevzala krachujúcu investičnú banku Bear Stearns. Koncern dal pred pár mesiacmi ponuku WaMu, že ju preberie, ale vtedy bol odmietnutý.

Od minulého týždňa sa finančná kríza v Spojených štátoch prejavuje aj v najsilnejších bankách krajiny. Investičná banka Lehman Brothers oznámila čiastočnú nesolventnosť a jej divízie sú na predaj. Banka Merrill Lynch sa zachránila začlenením do Bank of America. Poisťovňu American International Group (AIG) zachránila pre bankrotom len štátna pôžička 85 miliárd USD. Aj jej niektoré divízie sú na predaj. Okrem toho tento rok skrachovalo 11 menších a stredne veľkých bánk. Podľa analytikov krízový vývoj v americkom bankovom sektore tým nevyčerpal svoj potenciál.

Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy