PNB: Poľská centrálna banka musí zvýšiť úrokové sadzby

Varšava 21. júla (TASR) – Poľská centrálna banka musí zvýšiť úrokové sadzby. Dôvodom je zrýchľujúca sa inflácia a stúpajúce platy. Uviedol to člen menového výboru Poľskej národnej banky (PNB) Marian Noga.

Podľa neho ani spomaľovanie ekonomiky, ktoré potvrdili júnové štatistiky, možno neodradí 10-členný menový výbor, od zvýšenia úrokov. Od apríla 2007 strážcovia poľskej meny posunuli kľúčové úrokové sadzby smerom nahor o 2 % na súčasných 6 %, keďže rast platov povzbudil dopyt a inflácia vysoko prekročila hranicu 2,5 %.

`Našou hlavnou prioritou je boj s infláciou,` skonštatoval Noga, ktorý odhaduje, že tempo zvyšovania spotrebiteľských cien sa v auguste zrýchli z júnových 4,6 % na 4,9 % až 5,1 % a v decembri dosiahne 4,4 %.

Priemyselná produkcia v Poľsku v júni medziročne stúpla o 7,2 %, analytici však očakávali, že vzrastie o 9,2 %. Počet objednávok na poľské produkty pritom klesol na najnižšiu úroveň za šesť rokov a tempo rastu poľského exportu sa spomalilo na 12,2 %, čo je menej ako polovica jeho aprílovej hodnoty. Na základe týchto údajov Noga znížil prognózu ekonomického rastu pre tento rok z 5,5 % na 5,4 %.

Noga očakáva, že uvoľnenie cien energií v Poľsku v roku 2009 vyženie infláciu v januári až na hranicu 5 %.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy