Spracovatelia mäsa SR a ČR spoločne prihlasujú tradičné špeciality

Bratislava 21. júla (TASR) – Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) a Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) potvrdili spoločný postup pri prihlasovaní štyroch Zaručene tradičných špecialít v Bruseli. Ich spoločný záujem sa týka registrácie štyroch mäsových výrobkov, ktorými sú Liptovská saláma, Spišské párky, Lovecká saláma a Špekačky.

Výkonná riaditeľka SZSM Eva Tomášová uviedla, že domáci spracovatelia niekoľkokrát prehodnotili zoznamy svojich výrobkov vyrábaných na Slovensku dlhšie ako 25 rokov. Hoci je toto obdobie považované za jednu ľudskú generáciu, aj po toľkých rokoch je o tieto výrobky na domácom trhu zo strany spotrebiteľov dopyt.

V súčasnosti sa spracovatelia oboch krajín zhodli, že menované produkty považujú za vhodné na prihlásenie a registráciu. Líderstvo v rozhodovaní o receptúre prihlasovaných výrobkov si spracovatelia podľa riaditeľky rozdelili do oboch štátov. U výrobkov Liptovská saláma a Spišské párky o finálnej receptúre rozhodne SZSM a receptúru aj parametre poskytne pre ČSZM. U výrobkov Lovecká saláma a Špekačky je postup opačný.

Registrácia podľa požiadaviek Nariadenia Rady (ES) z roku 2006 zabezpečuje výrobu potravinárskych výrobkov v jednom trhovom druhu, pod jedným názvom a tradičnú kvalitu. Zápis v registri EÚ zabezpečuje každému výrobku špeciálnu ochranu, významnú hlavne pre spotrebiteľa. Predkladateľom spoločných žiadostí na Slovensku bude SZSM. Ministerstvo pôdohospodárstva SR bude za SR a ČR predkladať spoločné žiadosti do Bruselu. ČSZM bude podporovať administratívne kroky komunikácie SR s Európskou komisiou.

Hlavnou úlohou SZSM je zabezpečiť odbornú súčinnosť s partnermi vrátane členov tejto organizácie. Členmi SZSM sú: Hrádok Mäsokombinát, MECOM Humenné, Mäso Spiš, PM Zbrojníky, Svaman, Tauris, Dalton, Jinex, Jozef Hatala mäsovýroba a Mäso-údeniny – Marián Janík.

Súvisiace články

Aktuálne správy