Napriek pozitívnejším dátam z US firemného sektora zelená bankovka nedostáva podporu pre výraznejšiu korekciuv

Koniec minulotýždňovej obchodnej seansy sa niesol opäť v očakávaní US firemných výsledkov, kde veľkú pozornosť vzbudzovali dáta Citigroup. Kráľovský pár sa pod vplyvom US akciových trhov a tvorby carry trades (USD/JPY) udržiaval vo svojom obchodnom pásme pod rezistenciou na úrovni 1,5870/80 EUR/USD a nad supportom 1,5810/00 EUR/USD.

Medzi základné faktory vplývajúce na piatkovú obchodnú seansu patrili:

1. Pokračujúci rast inflačných rizík v Eurozóne, ktoré sa prejavili nemeckými PPI (index cien výrobcov) na maximách z marca 1982! Úroveň 6,7% Y/Y bola výraznou býčou podporou kráľovského páru počas rannej piatkovej seansy k intradenným maximám na 1,5870/80 EUR/USD.

2. Pozitívnejšie výsledky Citigroup (strata 0,49 USD/akcia, predpoklad -0,61 USD/akcia), ktoré napriek slabým výsledkom, ale pozitívnejším ako trhové predpoklady začal medvedí obrat na kráľovskom páre k intradenným minimám na 1,5810/00 UER/USD. Výraznú podporu zelenej bankovke poskytli carry (USD/JPY), ktoré na vlnách „pozitívnejších“ výsledkov US firemného sektora atakovali silnú rezistenciu na úrovni 107,00 USD/JPY.

3. Otvorenie US akciového trhu, kde si technologický sektor priniesol negatívne dáta zo štvrtkového zverejnenia po zatvorení trhov (Google, Microsoft) sa prejavili počas piatkového obchodovania (Nasdaq skončil -1,28%),k čo využil kráľovský pár na skorigovanie strát a ustálil sa v pásme 1,5860/80 EUR/USD.

4. Vyjadrenie člena menového výboru BoE (Bank of England) Gieva, ktorý potvrdil bezradnosť BoE, pri plnení svojich základných cieľov (udržateľný ekonomický rast a inflačné cielenie do 2% Y/Y). Jeho vyhlásenie, že inflácia bude naďalej pokračovať v raste) aktuálne 3,8% Y/Y, odhad maxím BoE na úrovni 4% Y/Y) spolu s výrazným spomaľovaním ekonomického rastu (odhady pre 2Q, ktorý bude zverejnený v piatok sú na úrovni 0,2% Q/Q) a s rastom nezamestnanosti (hlavne v stavebnom sektore a sektore služieb). Zároveň mierne naznačil možné pokračovanie znižovanie sadzieb BoE (v aktuálnom roku to však vzhľadom k inflačným rizikám asi ne bude možné) pri prípadných záporných dátach ekonomického rastu za 2Q (prvý po 65 pozitívnych kvartálnych prírastkoch), ale iba v prípade ukotvenia strednodobých inflačných výhľadov.

5. Nepotvrdené informácie o možnom deficite verejných výdavkov z UK ekonomiky zatlačili počas piatkovej rannej seansy kábel k supportu na úrovne 1,9920/00 GBP/USD z intradenných maxím na úrovni 1,9980/2,00 GBP/USD, tieto straty kábel však v priebehu dňa vymazal, i oficiálnym dementovaním ministra financií Darlinga o takomto rozhodnutí.

Dnešný mesačný buletín Ministerstva financií Nemecka poukazuje na výrazné obavy z výrazného spomaľovania „turba“ európskej ekonomiky za 2Q. Dôvodmi obáv je rastúca inflácia, prepad spotrebiteľských výdavkov silné euro. Dnešný prázdny fundamentálny kalendár opäť vkladá výraznú moc do US akciového trhu a „čiernym princom“ carry trades (USD/JPY). Z firemný zverejnení by dnes najvýraznejší vplyv mali mať pred otvorením trhu Bank of America (predpoklad 0,53 USD/akcia) a Merck (0,83 USD/akcia). Po zatvorení US akciového trhu očakávame výsledky American Express (0,83 USD/akcia), Apple (1,08 USD/akcia). Pozitívnejšie dáta z US firemného sektora budú tlačiť prostredníctvom carry kráľovský pár až k minimám na 1,5800/1,5780 EUR/USD, rezistencia v prípade negatívnych US akciových trhov otvára priestor pre maximá na 1,5900/20 EUR/USD.

Mesačná správa ministerstva financií Nemecka, ktorá poukazuje na výrazné riziká spomaľovania nemeckej ekonomiky aktuálne len potvrdzuje trhové odhady, že nemecké HDP za 2Q môže skončiť na nulovej hodnote, prípadne i v negatívnych dátach. Práve výrazný diferenciál medzi US očakávaným ekonomickým rastom (1-1,5% Q/Q) a Eurozónou by mohol byť spúšťacím impulzom pre výraznejšiu korekciu zelenej bankovky k supportom na 1,5350/1,53 EUR/USD zo strednodobého výhľadu. Práve takémuto výraznejšiemu medvediemu obratu bránia neštandardné kroky FEDu a ministerstva financií USA na podporu US finančných trhov (Otvorenie diskontného okienka pre US hypotekárny giganty Freddie Mac, Fannie Mae, možný nákup akcií týchto spoločností ministerstvom financií a poskytnutie dodatočnej úverovej linky, mesačný zákaz „nekrytého predaja“ cenných papierov primárnych dílerov a práve spomenutých hypotekárnych gigantov).

Práve posledný obchodný týždeň plný zverejnenia US finančných inštitúcií poskytol mierne lepšie výsledky (JP Morgan, Citigroup) ale i výrazné horšie (Merrill Lynch), ktoré sú však v porovnaní s minulým rokom výrazne v negatívnych zónach. Práve nie príliš pozitívny výhľad US finančného sektora spolu s poklesom výkonnosti technologického sektora (Google, Microsoft) a neštandardných krokoch US autorít udržiava kráľovský pár nad levelom 1,58 EUR/USD s možným atakom na úroveň 1,60 EUR/USD. Tento možný býčí scenár potvrdzuje i minimálna reakcia kráľovského páru na korekciu ropy pod 130 USD/barel.

Počas aktuálneho týždňa očakávame z US ekonomiky ekonomické fundamenty v podobe stredajšej Béžovej knihy FEDu, štvrtkového realitného trhu (predaj existujúcich domov a nových domov). Eurozóna poskytne prieskum IFO inštitútu a PMI (index nákupných manažérov) výrobného sektora a sektora služieb. Zelený ostrov zverejní stredajšiu zápisnicu BoE z júlového ponechania sadzieb na nezmenenej úrovni 5%, štvrtkové maloobchodné tržby a piatkové dáta ekonomického rastu za 2Q!.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy