Zastaví dnes US akciový trh medvedí pochod zelenej bankovky?

Zákaz nekrytého predaja Komisie pre burzy a cenné papiere v USA priniesol hneď na druhý deň ovocie v podobe výrazného obratu na US akciových trhoch (DJIA 2,52%, S&P 2,51%, Nasdaq 3,12%).

Zákaz nekrytého predaja Komisie pre burzy a cenné papiere v USA priniesol hneď na druhý deň ovocie v podobe výrazného obratu na US akciových trhoch (DJIA 2,52%, S&P 2,51%, Nasdaq 3,12%). Práve pozitívny obrat akcií, ktorý vrátil carry od supportu 104,00/103,80 USD/JPY k maximám na 105,00/10 USD/JPY, bol hnacou energiou korekcie zelenej bankovky k intradenným minimám kráľovského páru na úroveň 1,58 EUR/USD.

Druhým výrazným faktorom „južného pochodu“ kráľovského páru bola prekvapujúco mierne jastrabia večerná zápisnica FOMC z júnového zasadnutia (FED ponechal úrokové sadzby po siedmich znižovaniach za sebou z úrovne 5,25% na aktuálny level 2%), ktorá sa koncentrovala na obavy z rastúcej inflácie. Práve včerajšie dáta júnovej inflácie na úrovni 5% Y/Y potvrdili oprávnenosť obáv FEDu z neistého výhľadu inflačných rizík, ktoré sa rastom cien ropy a energií dostali mimo kontroly.

Fundamentálny ekonomický kalendár počas včerajšej seansy priniesol nasledovné výsledky:

1. Inflačné dáta z Eurozóny v podobe HICP (harmonizovaný index spotrebiteľských cien) na úrovni 4% Y/Y jasne poukazujú na správnosť júlového navršovania úrokovej sadzby ECB o 0,25% na 4,25%. Tento jastrabí krok však nemusí byť chápaný ako dodatočná reakcia na inflačnú erupciu (trhy nevidia priestor pre ďalšie navršovanie sadzieb ECB vzhľadom k výraznému spomaľovaniu európskej ekonomiky), ale 16-ročné inflačné maximá v Eurozóne poslúžili ECB iba ako prevencia pred sekundárnymi efektmi.

2. 3-mesačná priemerná nezamestnanosť ILO zo zeleného ostrova k májovému obdobiu prekvapila miernym poklesom k úrovni 5,2% (predpoklad a posledný 5,3%), na druhej strane však júnové žiadosti o podporu v nezamestnanosti jasne poukazujú na pnutie na UK pracovnom trhu, čo je výsledkom výrazného spomaľovania UK ekonomiky a silných inflačných tlakov (aktuálne za jún na úrovni 3,8% Y/Y – maximá od 1997). Počet žiadostí stúpol o 15,5 tis., čo predstavuje najvyšší nárast od decembra 1992! Guvernér BoE King spolu s celým menovým výborom aktuálne čelia najsilnejším inflačným tlakom (3,8% Y/Y) od začiatku sledovania ukazovateľa v roku 1997, práve vysoká inflácia spomaľuje ekonomický rast zeleného ostrova, čo vytvára tlaky i na pracovný trh, kde BoE predpokladá mierny nárast. King aktuálnu situáciu komentoval „spotrebitelia musia na určitú chvíľu strpieť zníženie blahobytu“. Ratingová agentúra Fitch dokonca predpokladá, že UK ekonomika je najviac postihnutou z úverovej krízy v USA, čo sa môže prejaviť záporným ekonomickým rastom zeleného ostrova po 65 pozitívnych kvartáloch. Práve stabilný ekonomický rast a inflačné cielenie do 2% Y/Y sú základné ciele BoE, ktoré sú aktuálne výrazne nabúrané, BoE tak podobne ako FED rieši aktuálny protiklad cieľov ponechaním sadzieb na nezmenenej úrovni 5% (neočakávame výraznejšiu zmenu úrokových sadzieb BoE v najbližšom kvartáli).

3. Zelená bankovka poskytla podobne ako Eurozóna inflačné dáta, kde CPI na úrovni 1,1% M/M, 5% Y/Y, prekvapili svojim nárastom oproti trhovým očakávaniam (0,7% M/M, 4,5% Y/Y), pričom ročná báza „inflačných tsunami“ dosiahla maximá od mája 1991! Napriek výraznému nárastu inflačných rizík, FED prostredníctvom slov svojho prezidenta Bernankeho nepovažuje infláciu za prioritu číslo jedna a zameriava sa na stabilizáciu US finančných trhov a ekonomického rastu. Preto ani júnová erupcia inflačných tlakov výrazne nepodporila zelenú bankovku a trh bol v očakávaní reakcie akciových trhov na zákaz nekrytého predaja.

4. Druhým fundamentom z US ekonomiky, ktorý mierne podporil zelenú bankovku boli výsledky priemyselnej produkcie za júnové obdobie 0,5% M/M (predpoklad 0,0% M/M). Práve silnejšie dáta inflačných rizík a pozitívna priemyselná produkcia začali miernu medvediu rely na kráľovskom páre. Tým pár prelomil support na úrovni 1,5880/70 EUR/USD, odkiaľ ho pozitívny vývoj US akciového trhu a jastrabej FOMC stiahli až k druhému supportu na 1,58 EUR/USD.

5. Bernankeho vyhlásenie ohľadom možnej intervencie v prospech USD v ťažkých časoch bolo ďalším medvedím faktorom na kráľovskom páre EUR/USD.

6. Večerná júnová zápisnica FOMC vyznela v miernom jastrabom tóne, kde sa často spomínali obavy o infláciu nakoľko sa očakáva, že ekonomika by sa mala vyhnúť recesii (1-1,5% v druhej polovici). Aktuálne však trhy nepredpokladajú žiadne navršovanie sadzieb do konca roka. Prípadné navŕšenie sadzieb FEDu je možné len po stabilizácií US finančných trhov. Niektorí členovia FOMC dokonca prezentovali svoje obavy z dlhodobo nízkych úrokových sadzieb, ktoré by mohli aktuálne podporovať erupciu inflačných tlakov.

Prázdny fundamentálny kalendár z Eurozóny tak umožňuje vyčkávaciu taktiku na US dáta v podobe júnových stavebných povolení z USA (predpoklad 0,960 mil., posledný 0,978 mil.) a začatej výstavby (predpoklad 0,96 mil., posledný 0,975 mil.). Realitný trh dlhodobo neposkytuje pozitívne dáta a viacerí analytici očakávajú pokračujúci pokles, preto negatívne dáta z US realitného trhu nebudú žiadnym prekvapením a sú započítane v aktuálnej úrovni USD. Dobré výsledky by boli však pozitívnym prekvapením a podporovali by včerajší medvedí ústup EUR/USD k úrovni 1,5800/1,5780 EUR/USD.

US pracovný trh poskytne pravidelné dáta v podobe nových (predpoklad 378 tis., posledný 346 tis.) a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti (posledný 3,202 mil.). Pracovný trh US ekonomiky v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti prekvapili naposledy svojou volatilitou. Pokračujúce žiadosti sa čoraz viac vzdiaľujú od pásma recesie (3 mil.) a dosiahli úroveň 3,202 mil., čo predstavuje maximá z decembra 2003! Práve veľký rozdiel pri nových žiadostiach ( pokles o 58 tis.) a pokračujúcich žiadostiach (nárast o 91 tis. !) je výsledkom sezónnych zmien v automobilovom priemysle. 4-týždenný priemer nových žiadostí, ktorý je považovaný za lepší indikátor stavu pracovného trhu skončil na úroveň 380,5 tis. (posledný 390,5 tis.).

Prípadná kombinácia negatívnych dáta US realitného a pracovného trhu však podporuje býčí obrat na kráľovskom páre k maximám na 1,5900/20 EUR/USD. Poslednými dátami z US ekonomiky prieskum výroby philadelphského FEDu pre júlové obdobie, kde sa očakáva mierny pokles k úrovni -14,8 z -17,1 a nadviazal by tak na pozitívnejší výsledok prieskumu výroby NY FEDu. Philadelphský dištrikt má silný priemysel, preto dnešné pozitívne dáta prieskumu môžu predznamenávať mierny obrat v dátach ISM (index nákupných manažérov) sektora výroby v USA.

Čoraz častejšie sa objavujú informácie, že fondy devízových rezerv krajín s vysokými USD rezervami (Saudská Arábia, Čína), sa snažia eliminovať devízové riziko a znížiť svoju expozíciu voči USD. Tieto informácie môžu predznamenávať pokračujúci prepad zelenej bankovky, ktorej výrazné oslabovanie a intradenná volatilita prináša týmto fondom vysoké straty. Možno práve na základe týchto informácií, včera prezident FEDu naznačil možnú intervenciu v prospech USD, prípadný masový výpredaj USD ako rezervnej meny by totiž znamenal začiatok konca USD. Práve tieto fakty potvrdzujú čoraz hlasnejšie informácie o novej Severoamerickej menovej únií a novej mene Amero.

Okrem ekonomických fundamentov dnešný vývoj budú ovplyvňovať dáta z US akciového trhu, kde očakávame kvartálne výsledky (pred otvorením trhov Coca Cola, JP Morgan a po zatvorení Merrill Lynch). Pozitívne dáta US Akciového trhu môžu podporovať medvedí tlak na kráľovskom páre k minimám na 1,5800/1,5780 EUR/USD s výhľadom k prípadným minimám až na 1,5750/40 EUR/USD. Na druhej strane obavy sú z výsledkov finančného sektora (JP Morgan, Merrill Lynch), ktoré by mohli brzdiť akciové trhy a tlačiť spolu s prípadným pokračujúcom poklesom realitného a pracovného trhu zelenej bankovky kráľovský pár k maximám na 1,5900/20 EUR/USD s

Súvisiace články

Aktuálne správy