FED priznáva spomalenie US ekonomiky a nárast nezamestnanosti

Kráľovský pár EUR/USD sa počas včerajšieho obchodovania dostal až k maximám 1,5770/80, základom tohto býčieho nástupu EURa boli prekvapujúco pozitívne výsledky prieskumu IFO inštitútu z Nemecka. Výsledky podnikateľskej klímy z Nemecka na úrovni 103,5 (predpoklad 102, posledný 102,4) tak vyvrátili predpoklady, že nemecká podnikateľská sféra sa dostáva pod silný negatívny tlak (dvojmesačný pokles IFO za sebou).

Omnoho prekvapujúcejšie však boli hodnotenia a komentáre predstaviteľov IFO inštitútu, ktorí sa síce na jednej strane zhodli s včerajšími názormi kolegov zo ZEW inštitútu na ekonomickom raste nemeckej ekonomiky (2% Y¬¬/Y), ale na druhej strane úplne odlišne komentovali menovú politiku ECB. Zatiaľ čo ZEW inštitút vidí priestor pre prípadné navršovanie úrokových sadzieb o 0,25% ku koncu roka 2008 (obavy z nárastu inflácie v Eurozóne), tak IFO inštitút vidí priestor pre podporu ekonomického rastu prípadným znížením úrokových sadzieb o 0,25% do konca roka.

Oba prieskumy sa zhodujú v jednom, že nemecká a európska ekonomika by síce mali spomaliť v druhom a treťom kvartály 2008, ale naďalej by si mali udržať zdravý ekonomický rast.

Okrem výsledkov IFO inštitútu bola počas včerajšieho obchodného dňa zverejnená zápisnica BoE z májového zasadnutia MPC (výbor pre menovú politiku BoE), ktorý ponechal úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 5%. Minulotýždňová kvartálna inflačná správa BoE (očakávaná inflácia 3,8% Y/Y, výrazné spomalenie ekonomického rastu UK ekonomiky) dávala tušiť silný jastrabí tón.

Trhové predpoklady v prospech jastrabov boli naplnené pomerom hlasovania 8:1, keď iba večný holub v tíme BoE (Blanchflower) hlasoval za zníženie sadzby o 0,25%. Vyhlásenie BoE nieslo jasný signál odhodlanosti udržať infláciu v UK ekonomike na nízkych leveloch. Aktuálna úroveň inflácie 3% Y/Y, vysoko prevyšuje inflačné cielenie BoE 2% Y/Y. Je preto pravdepodobné, že BoE nepristúpi k žiadnemu znižovaniu sadzieb do konca aktuálneho roka, čo potvrdzuje aj krivka úrokových sadzieb (Sonia).

Kábel (GBP/USD) napriek silnému jastrabiemu tónu BoE, ku ktorému sa pridal aj premiér UK, ktorý konštatoval, že sú ochotní urobiť čokoľvek, aby udržali infláciu v akceptovateľnom intervale, nevyužil danú podporu k výraznému prelomeniu levelu 1,97 GBP/USD. Na druhej strane obavy z výrazného spomaľovania UK ekonomiky, ktoré včera potvrdili prepady hypotekárneho trhu a výrazné prepúšťanie zamestnancov v stavebnom sektore (prepad realitného trhu) tlačili kábel k úrovni 1,96 GBP/USD.

Večerné zverejnenie zápisnice FOMC z aprílového zasadnutia, kde prišlo k znižovaniu sadzieb FEDu o 0,25% na 2% neprinieslo výraznejšie prekvapenie. Zápisnica potvrdila silnejúce jastrabie tlaky v FOMC vyjadrením, že zníženie sadzieb prešlo „o vlas“ a FED už nevidí priestor pre prípadné znižovanie sadzieb. Jastrabí slovník je výsledkom obáv z nárastu inflačných tlakov v US ekonomike.

Tento jastrabí komentár však zelenej bankovke výrazne nepomohol, pretože FED výrazne prehodnotil výhľady US ekonomiky, keď znížil prognózu ekonomického rastu na 0,3 – 1,2% Y/Y (posledný 1,2 – 2% Y/Y). FED okrem zníženia ekonomického rastu navŕšil predpoklady nezamestnanosti pre rok 2008 na úroveň 5,5 – 5,7% Y/Y (predchádzajúci odhad 5,2 – 5,3% Y/Y). Tieto negatívne výhľady US ekonomiky by mali tlačiť EUR/USD cez level 1,58 k možným maximám na 1,5830/40 EUR/USD.

Dnešný deň prinesie silné čísla z UK ekonomiky v podobe maloobchodných tržieb za apríl (predpoklad -0,5% M¬/¬M, 4,2% Y/Y, posledný -0,4% M/M, 4,6% Y/Y). Tieto výsledky by len potvrdili aktuálny stav UK ekonomiky, ktorá je pod silným tlakom spomaľovania (prepad realitného a úverového trhu). Okrem spomaľovania UK ekonomiky spotrebitelia čelia silným inflačným tlakom (aktuálne 3% Y¬/Y), čo určite pôsobí na elimináciu spotrebiteľských výdavkov.

K výraznému spomaľovaniu spotrebiteľských výdavkov by mali napomôcť aj pokračujúce riziká na úverovom trhu, ktoré udržiavajú úrokové sadzby úverov na vysokých úrovniach. Výraznejší prepad maloobchodných tržieb bude tlačiť kábel k minimám na úrovni 1,96 GBP/USD, prípadný prekvapujúci nárast (ťahaný inflačnými číslami), by podporil kábel k nárastu nad level 1,97 GBP/USD k maximám na 1,9750/60 GBP/USD.

Zelená bankovka dnes poskytne pravidelné údaje pracovného trhu v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Minulotýždňové údaje poukazujú na pretrvávajúce tlaky na US pracovnom trhu, ktoré by mali vyústiť vo výraznejší nárast americkej nezamestnanosti v druhej polovicu roku 2008, čo potvrdila aj včerajšia zápisnica FOMC. Najväčším rizikom sú aktuálne úrovne pokračujúcich žiadostí, ktoré sa vzdiaľujú od úrovne 3 mil. Práve tieto hodnoty poukazujú na možný nárast májovej nezamestnanosti k 5,3% (aktuálna nezamestnanosť 5,1%).

Okrem pracovného trhu zelená bankovka poskytne údaje realitného trhu v podobe oficiálneho indexu cien domov (predpoklad -1,3% Q/Q, posledný 0,1% Q/Q), ktorý však nemá dobrú vypovedaciu schopnosť a na rozdiel od Case/Shillerovho indexu cien domov poukazuje na nezmyselné pozitívne čísla cien nehnuteľností v US ekonomike.

Všetky dnešné ekonomické fundamenty z US ekonomiky by mali tlačiť kráľovský pár k maximám na 1,58 EUR/USD, prípadné pozitívne výsledky by ho vrátili k úrovni 1,57 EUR/USD. Carry pod tlakom spomaľovania US ekonomiky (poklesu akciového trhu) budú smerovať k minimám pod level 103,00 USD/JPY s výhľadom k minimám na 102,80/70 USD/JPY, prípadné mierne oživenie US akciového trhu im otvára priestor k maximám na 103,50/60 USD/JPY.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Valér Demjan


Súvisiace články

Aktuálne správy