Slovenská koruna pokračuje v pochode k méte 31,000 EUR/SKK

Včerajšie bezvetrie vo fundamentálnom kalendári malo byť uzavreté tichým prímerím na FX trhoch, opak bol ale pravdou, jediný ukazovateľ v podobe US smerových ukazovateľov bolo spúšťacím mechanizmom pre korekciu zelenej bankovky z intradenných maxím na úrovni 1,5620/30 EUR/USD k minimám na 1,5500/1,5490 EUR/USD.

Pozitívnym výsledkom aprílových smerových ukazovateľov na úrovni 0,1% M/M (predpoklad -0,1% M/M, posledný 0,1% M/M) sa potvrdzujú predpoklady, že US ekonomika čelí silnému oslabovaniu, ktoré by ale v žiadnom prípade nemalo stiahnuť ekonomiku do recesie. Práve čoraz „stabilnejšie“ US fundamenty (mimo realitného trhu) vlievajú nádej investorom, ktorí počas dňa podporili zelenú bankovku.

Naďalej však pretrvávajú rozdielne názory na aktuálny stav úverovej a realitnej krízy v US ekonomike. Podľa piatkového vyhlásenia Federálneho úradu na ochranu vkladov USA (FDIC) existujú riziká pre príchod druhej vlny úverovej krízy, kedy sa obáva presunu delikvencie z hypotekárneho sektora do sektora spotrebných úverov a firemných úverov. Tento názor zastáva i uznávaný americký ekonóm Myron Scholes, ktorý v roku 1997 získal Nobelovú cenu za ekonómiu („vypracovanie matematického vzorca na určenie hodnôt opcií na burze“). Scholesov názor je jednoznačný, že aktuálne nevieme určiť či sme už prešli „úverovou búrkou“, alebo sa nachádzame v oku úverovej búrky. Zastáva názor, že aktuálna kríza je najsilnejšia od poslednej recesie US ekonomiky v rokoch 1989/90 a pri jej pokračovaní by sme boli svedkami najsilnejšej krízy od druhej svetovej vojny.

Na druhej strane názorov stojí minister financií USA Henry Paulson, ktorý vidí zlepšenie v kondícií finančných trhoch. Paulson očakáva menšie brzdenie finančných trhov aktuálnou krízou a vidí skôr ich napredovanie ťahané ekonomickým rastom špeciálne zotavením realitného trhu. Zároveň na stranu ministra financií sa postavila včera Národná asociácia ekonómov (National Association for Business Economics), ktorej prieskum poukazuje, že najhoršie z úverovej a realitnej krízy má US ekonomika za sebou a nasledujúci kvartál by mal byť odrazom z pásma možnej recesie.

Eurozóna neposkytla počas včerajšieho dňa žiadne ekonomické fundamenty, zaujala iba správa Bundesbanky (centrálna banka Nemecka), ktorá očakáva spomalenie nemeckej ekonomiky v 2Q a nárast inflačných rizík v druhej polovici roka.

Ranné výsledky PPI (index cien výrobcov) z Nemecka len potvrdil včerajšie obavy Bundesbanky z nárastu inflačných rizík. Aktuálne aprílové výsledky nemeckých PPI 1,1% M/M, 5,2% Y/Y(predpoklad 0,7% M/M, 4,6% Y/Y) pokračujú v raste a začali ranný návrat kráľovského páru k úrovni 1,56 EUR/USD s výhľadom k včerajším maximám na 1,5630/40 EUR/USD. Aktuálna úroveň nemeckých PPI je najvyššia od augusta 2006, kedy výrobné ceny dosiahli level až 5,9% Y/Y. Základom pokračujúceho nárastu výrobných cien sú aktuálne ceny energií na svetových trhoch (ťažký vykurovací olej 54,6% Y/Y, ľahký vykurovací olej 41,7% Y/Y, minerálne oleje 17,8% Y/Y).

I dnešné ranné nemecké inflačné čísla potvrdzujú silní jastrabí Trichetov (prezident ECB) slovník počas včerajšieho vystúpenia, kde sa vyjadril, že cenová stabilita je základom ekonomického rastu. ECB by tak mala ponechať úrokovú sadzbu 12-mesiac po sebe na nezmenenej úrovni 4% (6-ročné maximá) počas júnového zasadnutia.

Dnešný deň prinesie výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW z Nemecka a celkovej Eurozóny. Trhové očakávania nemeckého ZEWu sú na úrovni -37,5 (posledný -40,7), pre Eurozónu -44,2 (-44,8). Nemecká ekonomika vzrástla za 1Q najrýchlejšie za posledných 12-rokov a DAX (nemecký akciový index) získal za posledný mesiac 6%, čo by sa mohlo prejaviť v pozitívnom výhľade nemeckých investorov a nemecký ZEW by mohol prekvapiť výraznejším poklesom, čím by podporil i európsky výsledok.

Pozitívne čísla ZEWu otvárajú priestor pre návrat páru EUR/USD cez level 1,56 s výhľadom k maximám na 1,5630/40 EUR/USD, negatívny výsledok ZEWu otvára priestor k minimám na 1,5550/40 EUR/USD.

Zelená bankovka prinesie aprílové výsledky indexu cien výrobcov (PPI) a jadrový PPI (očistený o ceny energií a potravín). Trhy očakávajú napriek výrazným nárastom cien energií mierny pokles PPI k 0,4% M/M, 6,7% Y/Y (posledný 1,1% M/M, 6,9% Y/Y), jadrový PPI k 0,2% M/M, 2,9% Y/Y (posledný 0,2% M/M, 2,7% Y/Y). Základom predpokladaného tlmenia indexu cien výrobcov je spomaľovanie ekonomiky, kedy klesajúci dopyt udržuje ceny pod tlakom a bráni im v náraste.

Prípadný nárast PPI bude len odrazom aktuálneho globálneho nárastu cien energií a surovín, čo by mohlo podporiť zelenú bankovku k opätovnému poklesu pod level 1,56 EUR/USD s výhľadom k minimám na 1,55 EUR/USD. Pokles PPI bude korešpondovať s poklesom CPI (index spotrebiteľských cien), čo sa prejaví v tlaku na maximá 1,5680/90 EUR/USD (v spojení s pozitívnymi číslami ZEWu z Nemecka a EU).

Nočné zasadnutie BoJ ponechalo úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 0,5%, neskoršie vyjadrenie BoJ však vidí v riziká v prípadnom spomalení ekonomického rastu a prudkého nárastu inflácie. BoJ však naďalej vidí pozitívny rast HDP, ktorý bude ťahaný zotavením investorského záujmu o realitný sektor. Podľa guvernéra BoJ Shirakawu je najväčším rizikom japonskej ekonomiky aktuálny vývoj cien ropy, ktorý má priamy dopad na japonskú cenovú hladinu. Zároveň nepredpokladá výrazný dopad strát japonského bankového sektora z úverovej krízy na japonskú ekonomiku.

Slovenská koruna pod špekulačným tlakom konverzného kurzu EUR/SKK naďalej smeruje k novým historickým minimám 31,400 EUR/SKK s výhľadom na level 31,000 EUR/SKK. Včerajší prieskum agentúry Reuters predpokladá konverzný kurz na úrovni 31,750 EUR/SKK (posledný na úrovni 32,500 EUR/SKK), pričom rozpätie prieskumu bolo v pásme 30-33 EUR/SKK. Dnešné aprílové historické minimá slovenskej nezamestnanosti (7,38%) otvárajú priestor pre južný ťah páru s výhľadom k 31,350/300 EUR/SKK.

Aktuálny stav vývoja kurzu vyhovuje i NBS (Národná banka Slovenska), ktorej guvernér začiatkom marca ústne intervenoval v neprospech SKK, ktorá atakovala úroveň 32,200 EUR/SKK. Vtedajší komentár guvernéra NBS, že stav EUR/SKK nezodpovedá aktuálnej ekonomickej situácií na Slovensku vytlačil EUR/SKK až k úrovni 33,000 EUR/SKK. Preto je aktuálna nečinnosť NBS hnacím motorom špekulantov, ktorí tlačia EUR/SKK k úrovni 31,000 EUR/SKK. Tichý súhlas NBS tak vytvára predpoklady konverzného kurzu EUR/SKK hlboko pod úrovňou 32,000 EUR/SKK o čom svedčí i aktuálny prieskum Reuters, na ktorom sa zúčastnilo 16 komerčných bánk.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vy

Súvisiace články

Aktuálne správy