Inflácia v USA podľa oficiálnych štatistík v apríli zázračne poklesla. Akcioví obchodníci reagujú býčou rely

Včerajšia obchodná seansa sa na amerických akciových trhov niesla v jednoznačnom rastovom sentimente, keď počiatočný silný rastový impulz priniesol prekvapivý pokles inflačných tlakov na spotrebiteľskej úrovni, ktorí zaskočil takmer všetkých makroekonómov. Ak sa niekto totiž pozrie na vývoj cien potravín v USA, a rekordné ceny benzínu, a nárast inflácie vo všetkých častiach sveta, ťažko prijíma pokles cenovej úrovne energetického komponentu vo výpočte včerajšieho CPI. Štatistiky z USA však už dlhšiu dobu vzbudzujú väčšiu skepsu a treba s tým počítať. Silnú rastovú rely však podporil aj firemný sektor, kde prekvapil lepším kvartálnym hospodárskym výsledkom maloobchodný reťazec Macy’s a vládou podporovaný financovateľ hypoték Freddie Mac (druhý najväčší financovateľ a garantor hypoték v USA) dosiahol prekvapivo nižšiu stratu. Hlavné akciové indexy tak uzatvárali obchodovanie v kladnom pásme: Dow Jones +0,52%/12898, Nasdaq Composite +0,06%/2496 a S&P500 +0,4%/1408.

Mierne varovným signálom však bola záverečná hodina obchodovania. Akciové indexy totiž po dosiahnutí dôležitých psychologických hladín (napr. Dow Jones 13000 bodov) silne skorigovali takmer 2/3 intradenného rastu. To vyjadruje miernu nedôveru v rastovú rely a dokumentujú pripravenosť predajných špekulantov pri dôležitých rezistenciách obnovovať výpredaj. Pozrime sa však na hlavné včerajšie makroekonomické zverejnenie. Index Spotrebiteľských cien CPI merajúci vývoj inflácie na spotrebiteľskej úrovni prekvapil zázračným poklesom oproti marcovým hodnotám napriek tomu, že nárast cien potravín hlásia všetky regióny a cena benzínu za minulý mesiac v USA vzrástla o 7%. Sumár CPI: CPI na medziročnej báze pokleslo v apríli na tempo rastu +3,9%, medzimesačne +0,2%. Po očistení od vplyvu cien potravín a energií zaznamenalo CPI core na medziročnej báze v apríli pokles nad 2,3% (marec 2,4%) a v medzimesačnom porovnaní +0,1% oproti marcu (marec +0,2%). Tŕňom v oku je najmä skutočnosť, že energetický komponent v CPI zaznamenal 1,6% pokles. Ako je to možné pri 7% raste ceny benzínu za apríl, pričom takmer každý komoditný index sa pohybuje v blízkosti historických maxím a od začiatku roku takmer v 30% zisku. Dôležité je vedieť, že tieto štatistiky momentálne veľmi skresľujú obraz inflácie v USA, ale obchodníci reagujú primárne na zverejnené číslo a jeho vzdialenosť od konsenzu. Preto netreba ísť proti týmto číslam. Sumár: inflácia je na vzostupe a zatiaľ nesledujeme trendy, ktoré by mali viesť k jej spomaleniu.

Z firemných zverejnení bol veľmi pozitívne prijatý včerajší kvartálny výsledok druhého najväčšieho financovateľa hypoték v USA, Freddie Mac. Strata na akciu Freddie Mac za 1Q 2008 dosiahla 66 centov, výrazne pod očakávaniami analytikov na úrovni -88 centov. Viac ako výsledok však potešili vyjadrenia, že Freddie Mac získava emisiou akcií 5,5 miliardy dodatočného kapitálu a neplánuje znížiť plánovanú dividendu. Výsledky firiem angažovaných na hypotekárnom trhu sú vnímané veľmi citlivo. Trendy na realitnom trhu a najmä obmedzovanie úverovej expanzie zo strany bánk a finančných inštitúcií však nič dobre pre tento trhový segment zatiaľ neveštia a očakávame naďalej zhoršovanie ich finančnej situácie.

Kumulatívne zatiaľ zisky spoločností dosahujú celkom slušné výsledky a zatiaľ nejavia výraznejšie známky spomalenia. Väčšina strát sa zatiaľ sústreďuje vo finančnom sektore. Z 500 spoločností obsiahnutých v indexe S&P500 sme doteraz získali kvartálne výsledky od 434 firiem, pričom 68% z nich dokázalo prekonať očakávania analytikov (pozn. často dochádzalo k zníženiam očakávaní pár týždňov pred zverejnením, preto netreba pozerať na tento údaj izolovane). Ak si odmyslíme finančný sektor, tak zisky spoločností v indexe S&P500 zatiaľ dosahujú za 1Q 2008 nárast zisku o 8,5%. Sumár: zisky spoločností tak zatiaľ rastú slušným tempom, ale nie je to nič hviezdne ak sa pozeráme na nárast cenovej hladiny. Z nášho hľadiska sú veľmi dôležité trendy, a práve obmedzovanie úverovej dostupnosti zo strany bánk, ktoré sú zasiahnuté stratami na hypotekárnych cenných papieroch budú viesť k postupnému oslabeniu spotrebiteľského dopytu. Firmy sa teraz už nebudú môcť spoliehať na spotrebiteľský dopyt financovaný úvermi proti nárastu hodnoty nehnuteľností, veľmi ťažko získajú spotrebitelia úvery na nákup automobilov a domácej výbavy, úrokové sadzby na úvery kreditných kariet zaznamenávajú taktiež nárast. Obmedzenie úverovej dostupnosti tak podľa nás bude v najbližších kvartáloch viesť k spomaleniu rastu ziskov spoločností. Všetko si však vyžaduje čas a problémy v ekonomike sa prejavujú s istým odstupom, no treba sa na ne pripravovať.

Dnešné kľúčové makroekonomické zverejnenia: 14:30 New Yorkský prieskum výroby za máj (konsenzus 0, predchádzajúci 0,6, New Yorská oblasť však nepatrí medzi najdôležitejšie priemyselné oblasti), Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti (konsenzus 370 tisíc, predchádzajúci 365 tisíc, výsledok v blízkosti 400 tisíc by bol vnímaný veľmi negatívne, naopak výsledok pod 365 tisíc by mohol byť býčím faktorom pre dnešnú seansu), Pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti (konsenzus 3,035 mln.), 15:00 Čisté nákupy cenných papierov za apríl (nemal by mať zásadnejší trhový vplyv), Využitie výrobných kapacít za apríl (konsenzus 80,1%, marcový výsledok 80,5%, tento fundament by nemal mať zásadnejší trhový vplyv), 15:15 Priemyselná výroba za apríl (konsenzus -0,3%, marcový výsledok +0,3%, pokles priemyselnej výroby pod konsenzus by mohol byť trhom prijatý negatívne), 16:00 Prieskum výroby Filadelfského FEDu za máj (konsenzus -19,0, predchádzajúci výsledok -24,9%, Filadelfský dištrikt je dôležitou priemyselnou oblasťou v USA, horšie výsledky pod konsenzom budú trhom vnímané negatívne). Z firemných zverejnení pritiahne pozornosť hospodárky výsledok jedného z najväčších maloobchodných reťazcov v USA, JC Penney (JCP, konsenzus zisku na akciu za 1Q 2008 50 centov). Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý a krátkodobý zatiaľ ostáva v býčom nastavení, avšak včerajší výpredaj v závere obchodovania dokumentoval pripravenosť predajných špekulantov. Výpredaj sa spustil po priblížení indexu Dow Jones k dôležitej psychologickej hladine 13000 bodov. Býčí trend tak zatiaľ ostáva v platnosti, pokým Dow Jones neprelomí pod pásmo 12700-12800 bodov a blue chips index S&P500 neskoriguje pod 1400 bodovú hladinu.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Mich

Súvisiace články

Aktuálne správy