Štát musí mať adekvátny postoj voči malým podnikateľom

Terajší stav podnikateľského stavu svedčí o tom, že segment ekonomiky - malí a strední podnikatelia (MSP) a živnostníci sú významnou súčasťou hospodárstva Slovenska, povedal dnes vo svojom príspevku k účastníkom 17.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Terajší stav podnikateľského stavu svedčí o tom, že segment ekonomiky – malí a strední podnikatelia (MSP) a živnostníci sú významnou súčasťou hospodárstva Slovenska, povedal dnes vo svojom príspevku k účastníkom 17. snemu Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) predseda vlády SR Robert Fico.

Tento segment sa vyznačuje tým, že tvorí 99 % zo všetkých podnikov, zúčastňuje sa so 70 % na zamestnanosti a predstavuje 39-% podiel na hrubom domácom produkte (HDP). Aj vzhľadom na tieto čísla, musí mať štát podľa jeho slov adekvátny postoj voči malým podnikateľom, čo sa prejavuje najmä pri tvorbe predpisov a legislatívy.

Napriek pozitívam v prostredí MSP sú v ňom aj negatíva. Z nich premiér menoval minimálnu mzdu, na rast ktorej živnostníci poukazovali. Vláda, pripomenul, nedávno prijala dokument zakotvujúci povinnosti pre rezorty, aby sa inštitút minimálnej mzdy prestal používať ako veličina pre výpočet iných dôležitých kritérií. Minimálna mzda preto už nebude pre vás strašiakom, pretože vám ovplyvňovala rast odvodov, minimálna mzda a odvody nemali byť ekonomicky a finančne previazané tak ako teraz, zdôraznil Fico.

V negatívach MSP poukazovali aj na vysoké odvodové zaťaženie, pričom podľa predsedu v prípade malého podnikania sú vážnym problémom aj časté zmeny podmienok, neprehľadnosť systému a administratíva spojená so zamestnávaním. Na margo platenia odvodov povedal, že vybrané prostriedky v konečnom dôsledku vždy končia cez proces solidarity u občanov a nie sú teda podľa mylných názorov určené na spotrebu verejných inštitúcií.

Premiér dal živnostníkom za pravdu, že aj pri vymáhaní práva sa v želateľnej miere ešte neodbúrala zbytočná regulačná záťaž smerom k podnikateľom. Pretrváva korupcia často spájaná s neprehľadnosťou legislatívnych pravidiel a ich častými zmenami. Je slabo rozvinutý kapitálový trh a nízka mobilita pracovnej sily. Hovoríme o týchto problémoch, uistil účastníkov snemu.

V otázke eura Fico upozornil na aktuálne pozitíva v plnení maastrichtských kritérií a dodal: "Nevnímame zavedenie eura ako preteky. Tu nejde o to, či bude Slovensko v rámci V4 prvé alebo druhé. Euro bude znamenať potvrdenie stability a dobrého vývoja na Slovensku a o tom, že SR môže zaviesť euro rozhodnú Európska komisia a Európska centrálna banka."

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy