Google zaznamenal napriek všetkým obavám 31% nárast zisku! Čakajú nás výsledky Citigroup, Honeywell a Caterpillar

Štvrtková obchodná seansa na amerických akciových trhoch naznačila únavu a veľmi slabú dôveru v pokračovanie býčieho trendu, keď výborné výsledky IT gigantu IBM z predchádzajúceho dňa zatienil pokles priemyselnej aktivity v dôležitom Filadelfskom regióne na 7 ročné minimá a slabé čísla z pracovného trhu. Hlavné akciové indexy tak napokon ukončili deň v zmiešanom tóne, Dow Jones +0,01%/12620, S&P500 +0,06%/1365 a Nasdaq Composite ako jediný v negatívnom pásme -0,35%/2341, keď sa obchodníci strachovali pred očakávanými výsledkami gigantu Google.

Prieskum Filadelfského FEDu sa vykonáva už od roku 1968 a jeho tvorba je založená na dotazovaní sa výrobcov ohľadne všeobecných podnikateľských podmienok v treťom federálnom rezervnom dištrikte. Tento dištrikt patrí medzi priemyselne najvýznamnejšie a práve Filadelfský Fed je považovaný za výborný indikátor následného vývoja dôležitého ISM reportu. Analytici pred zverejnením očakávali zlepšenie hodnoty indexu Filadelfského Fedu z marcových -17,4 na 15, avšak včerajší prepad na -24,9 za apríl na minimá z februára 2001 je ďalším jednoznačným dôkazom, že niečo nie je v poriadku v US ekonomike. Index je pod nulovou hodnotou totiž už posledných 5 mesiacov v rade, čo znamená zotrvávanie v teritóriu indikujúcom recesiu.

Nič pozitívne nám neprinieslo ani pravidelné zverejnenie zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré sú momentálne jediným dôveryhodným ukazovateľom vývoja na pracovnom trhu. Tvorba pracovných miest prostredníctvom Nonfarm Payrolls má veľké nedostatky (rozoberali sme to v starších prehľadoch) a to najmä v časoch ekonomických obratov. Včerajší nárast nových požiadaviek o podporu v nezamestnanosti o 17 tisíc na 372 tisíc a pokračujúcich požiadaviek o podporu na 2,98 mln. je jasným dôkazom spomaľovania pracovného trhu. Pre ilustráciu, pokračujúce požiadavky sa nachádzajú na úrovni z júna 2004. Strata podpory ekonomiky zo strany pracovného trhu bude mať veľký vplyv na už aj teraz pomalý rast spotreby domácností. Prejavenie sa spomaľovania pracovného trhu sa odzrkadlí s odstupom niekoľkých kvartálov.

Z firemných zverejnení včera sklamala farmaceutická spoločnosť Pfizer (PFE,-3,32%), keď nižší zisk na akciu za prvý kvartál 2008 61 centov na akciu vs. konsenzus 66 centov poslali ich akcie na 10 ročné minimá! Dôvodom slabého výsledku bola silná konkurencia a poli generických liekov vzhľadom k ich hlavným produktovým líniám. Podporu naďalej poskytovalo zvýšenie ziskových projekcií IBM, ktoré vynieslo ich akcie na maximá z roku 2002. Aké zaujímavé, tak dobré výsledky a hovoríme o maximách z roku 2002, to tiež o niečom hovorí. Najväčšie rasty z hľadiska komponentov indexu S&P500 zaknihoval včera najväčší zaisťovateľ rizík hypotekárnych cenných papierov, +19%, čo je jeho najväčšie intradenné posilnenie od uvedenia na trh v roku 1991. Dôvodom bola nižšia strata za prvý kvartál -41 centov vs. konsenzus -1,69USD na akciu. Tento sektor považujeme naďalej za jeden z najrizikovejších a problémy sa budú prehlbovať. Presun problémov sekundárneho trhu hypoték do primárnych hypoték, rôznych Alt-A hypoték je už teraz badateľný. A to môže byť oveľa zásadnejší problém. Prečo? Zatiaľ čo pri sekundárnych trhoch hypoték problém tkvel v nedostatku finančných prostriedkov na pravidelné splátky, tak pri primárnych hypotékach nejde o chudobných ľudí. Ak si uvedomia, že hypotéka spolu presahuje prudko klesajúcu hodnotu ich nehnuteľnosti proste môžu odísť a nechať ju prepadnúť. A to bude vyúsťovať do priamej straty zábezpeky hypotéky a bude ovplyvňovať cenu cenných papierov na ne naviazaných. Toto sa už deje najmä v oblastiach s najdrahšími nehnuteľnosťami v Kalifornii a toto riziko považuje za veľmi vážne a jeho dôsledky pre realitný trh, zaisťovateľov, ekonomiku, budú mať zásadne väčší rozsah ako sekundárny trh hypoték.

Z hľadiska dnešného obchodného dňa neočakávame žiadne makroekonomické zverejnenia a pozornosť bude primárne sústredná na firemné hospodárske výsledky za prvý kvartál 2008. Pozitívny efekt bude plynúť najmä z včerajšieho zverejnenia lídra v internetovom vyhľadávaní Google, ktorý včera po uzatvorení trhov zverejnil výborný 31% nárast medziročného zisku za 1Q a zisk na akciu dosiahol 4,84 USD, oproti očakávaniam analytikov na hladine 4,52 dolárov na akciu. Úvodný sentiment obchodovania však s najväčšou pravdepodobnosťou určia tri veľké firemné zverejnenia a to: banky Citigroup, konglomerát Honeywell (HON) a výrobcu ťažkej strojárenskej techniky Caterpillar (CAT). Ak budú dobré môžeme sa dostať k testu kľúčových strednodobých rezistentných pásiem, pri indexe Dow Jones pásmo 12780-12800. Zlé výsledky však môžu snahu celého týždňa razom zmariť, preto netreba zabúdať na ochranné stop loss. Dlhodobý a strednodobý trend ostáva naďalej medvedí, krátkodobý zatiaľ býčí, firemné výsledky rozhodnú.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy