Stratia akcioví investori v USA podporu aj zo strany dobrých projekcií ziskov spoločností? Makroekonomické fundamenty totiž hovoria jasne

Pondelková obchodná seansa bola obohratou pesničkou, býci sa všemožne snažili vytiahnuť indexy do kladných čísiel, avšak slabé a zároveň inflačné maloobchodné tržby spolu s nečakanou kvartálnou stratou banky Wachovia nedali v konečnom dôsledku šancu na akúkoľvek korekciu. Ak by pritom nebolo energetického sektora, pravdepodobne by sme boli svedkami oveľa silnejších strát. Index Dow Jones uzatváral v strate -0,19%/12302, Nasdaq Composite -0,63%/2275 a S&P500 -0,34%/1328. Najslabším sektorom sa pochopiteľne stal finančný so stratou -1,24% nasledovaný technológiami -0,53% a najlepším sektorom sa stali energie +1,86%, keď podporu prináša neustále udržiavanie ceny ropy pri historických maximách, čo je výsledkom hľadania úkrytu investorov pred kontinuálne podkopávanou dôverou v americký dolár.

Čas pred otvorením trhov sa niesol v duchu veľmi prekvapivého zverejnenia banky Wachovia (WB), ktorá mala zverejniť kvartálne hospodárske výsledky až koncom týždňa. Spoločnosť prekvapivo oznámila kvartálnu stratu 350 miliónov dolárov, čiže 14 centov na akciu, pričom analytici sa zhodovali na zisku na akciu 40 centov. To však nie je všetko, banka zároveň znížila dividendu plánovanú na prvý kvartál zo 64 centov na akciu na 37,5 centu a zrušila celý program spätného odkupovania akcií na rok 2008. Spätné odkupovanie patrí medzi jedny z dôležitým býčích faktorov pôsobiacich na hodnotu akcií. Dôvodom predčasného zverejnenia hospodárskych výsledkov bolo ohlásenie získania 7 miliárd kapitálu emisiou akcií, to nie je zanedbateľná suma a podľa nás je dôkazom, že banky majú výrazné problémy s kapitálovými rezervami. Pripomíname, že banka Wachovia iba pred dvoma mesiacmi ohlásila získanie 3,5 miliardy dolárov cez emisiu preferenčných akcií. Naďalej platí, že finančný sektor nás bude zásobovať podobnými správami čoraz častejšie. Banky evidentne zo všetkých síl získavali kapitál v posledných týždňoch, aby mali vôbec nejakú oporu pred zverejnením slabučkých kvartálnych výsledkov s rozbiehajúcou sa sezónou zverejňovania. Ako malé memento pre všetkých veriacich v dosiahnutie dna finančného sektora môže slúžiť dnešná ranná správa o uvalení nútenej správy na SIV fond Golden Key britskej banky Barclays. Tento fond bol primárne angažovaný v cenných papieroch hypotekárneho trhu USA, no nepredstavuje svojou niekdajšou bilančnou sumou 1,4 miliardy dolárov výraznejšie riziko. Takýchto prípadov bude viac, pripravte sa nato.

Hlavným makroekonomickým zverejnením včerajšieho dňa boli predbežné maloobchodné tržby za marec, ktoré nepriniesli veľa rozruchu vďaka prekonaniu konsenzu okolo nulovej zmeny, avšak podľa nášho názoru sú veľmi slabým tempom rastu a hlavne výsledkom inflácie. Marcové tržby tak vzrástli o 0,1%, no po očistení od predajov automobilov a benzínu tempom +0,1%. Pozitívne bolo prijaté najmä revidovanie minulého mesiaca, z poklesu tržieb o -0,6% na -0,4%. Podotýkam, že ide o nominálny rast tržieb, nie očistený od inflácie! Tržby z predaja benzínu zaznamenali nárast o 1,1%, tržby z potravín a nápojov +0,4%, zatiaľ čo napríklad tržby za stavebné materiály poklesli o 1,6%. Dôležitý je trend a ten je pri maloobchodných tržbách momentálne jednoznačne klesajúci napriek silnej podpore zo strany inflácie. Tieto zmeny sú na medzimesačnej báze a pri pohľade na medziročné zmeny je to jasnejšie, vo februári rástli tržby medziročne o 2,9%, v marci medziročne už iba o 2%. V skratke, nie je sa z čoho tešiť.

Zaujímavé štatistiky nám včera priniesol aj portál Foreclosures.com, ktorý zbiera údaje o počte prepadnutých hypoték v USA. Štatistika za prvý kvartál 2008 hovorí za seba, viac ako 210 tisíc domov bolo z dôvodu prepadnutia hypotéky “vyvlastnených“, čo činí 0,3% všetkých domácností v USA. V medziročnom porovnaní tak za prvý kvartál prepadnutia hypoték zaznamenali horibilný nárast o 70,6%. Pričom 0,7% všetkých hypoték na domy bolo v určitom stave defaultu, čiže si neplnilo svoje pravidelné splátky, čo môže viesť v krátkej dobe k prepadnutiu hypotéky. Najväčší počet prepadnutých hypoték zaznamenali v Kalifornii (51 tisíc), v Arizone boli štvornásobne vyššie oproti minulému roku a v Nevade sa v stave prepadnutia hypotéky alebo defaulte nachádzalo 3% všetkých domov. Stabilizácia realitného trhu a hlavne platieb za hypotéky je pritom nevyhnutným predpokladom zastavenia strát na cenných papieroch naviazaných na hypotekárny trh. Dno je ešte veľmi ďaleko.

Dnešný obchodný sentiment bude opäť kombinovane ovplyvňovaný firemnými a makroekonomickými zverejneniami. Z firemných treba upriamiť pozornosť pred otvorením trhov na kvartálne výsledky komponentu indexu Dow Jones, Johnson&Johnson (JNJ, zdravotnícky sektor), Northern Trust (NTRS, banka), State Street (STT, správca aktív) a štvrtá najväčšia US banka podľa trhovej kapitalizácie US Bancorp (USB). Po uzatvorení trhov a pred ním môže byť cítiť očakávania zverejnenia najväčšieho svetového výrobcu čipov Intel (INTC) a banka Washington Mutual!!! (WM, na toto zverejnenie pozor).

Z makroekonomických zverejnení nás čaká index cien výrobcov PPI, New Yorský prieskum výroby a čisté nákupy cenných papierov. Index cien výrobcov nám poskytne na marec najnovší pohľad na vývoj inflácie na výrobnej úrovni, ktorá vytvára tradične s oneskorením tlak na spotrebiteľské ceny. Na medzimesačnej úrovni analytici očakávajú rast o 0,4%, po očistení od vplyvu cien potravín a energií +0,2%. V medziročnom porovnaní sa očakáva nárast o 6,1%. Rekordné ceny ropy, poľnohospodárskych plodín (podporované z veľkej časti aj dopytom po biopalivách) budú naďalej tlačiť na cenovú základňu a ak by sme boli svedkami výraznejšieho tempa rastu, trh to môže prijať negatívnejšie ako v posledných mesiacoch. Čím vyššia bude miera inflácie, tým väčšiu nervozitu bude tvoriť medzi trhovými hráčmi počítajúcimi s dlhodobejším znižovaním úrokovej sadzby. Od New Yorského prieskumu výroby sa očakáva za apríl mierne zlepšenie na -17 z predchádzajúcich -22,23, pričom prekvapenie hrozí skôr v negatívnom smere. Celkovo očakávame, že firemné zverejnenia môžu zatieniť makroekonomické práce a výsledky Johnson&Johnson spolu s US Bancorp môžu určiť úvodný trend. Dlhodobý aj strednodobý trend ostáva medvedí, krátkodobý taktiež zatiaľ nemá dôvod na býčiu náladu, počkať si však treba na firemné výsledky. Ziskové projekcie sú totiž to posledné, o čo sa môžu veriaci v trhový obrat oprieť.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Mať

Súvisiace články

Aktuálne správy