Pri predaji Slovenských aerolínií bol porušený zákon, tvrdí Vážny

BRATISLAVA – Podpísanie dodatkov k zmluve o privatizácii Slovenských aerolínií (SA) bolo zo strany bývalého vedenia rezortu dopravy pod vedením Pavla Prokopoviča (SDKÚ-DS) protiprávne. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal súčasný minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny (Smer-SD). Ako spresnil, podpísanie dodatku k privatizačnej zmluve, ktorý zakladal budúce finančné záväzky štátu, nebolo kryté rozhodnutím vlády. Podľa neho tak došlo k porušeniu zákona o rozpočtových pravidlách, podľa ktorého musí príslušný minister disponovať súhlasom vlády pri každom finančnom plnení presahujúcom milión korún. Práve na základe jedného z dodatkov požadujú Austrian Airlines (AUA) od slovenskej vlády splatenie dlhu 171 miliónov korún.

Exminister Prokopovič obvinenia odmietol s tým, že v čase podpisu dodatku ministerstvo nevedelo o záväzkoch v predmetnej výške. Ak sa suma potvrdí, štát by mal podľa neho žalovať audítorskú firmu, ktorá ministerstvu vypracovala správu o hospodárení SA. Za podstatu sporu považuje snahu AUA zbaviť sa Slovenských aerolínií. „Toto je taká finta, ako z toho vycúvať, a ešte možno niečo pri tom získať,“ poznamenal.

Podpredsedníčka NR SR a SNS Anna Belousovová nepovažuje návrh deklarácie o Kosove, ktorú do parlamentu predložila SNS, za predčasný. Domnieva sa, že Slovenská republika by mala do zahraničia vyslať jasný politický signál odmietajúci prípadné narušenie integrity Srbska. S výnimkou SMK je podľa Belousovovej postoj politických strán jednoznačný, preto nevidí dôvod, aby parlament zaväzoval vládu uznesením, ako to navrhujú SDKÚ-DS alebo KDH.

Súvisiace články

Aktuálne správy