Peter Gabalec: Kedysi sme radili my, dnes platíme poradcov

Vlastnia firmy, sú bohatí, no ostávajú v pozadí. Rozhodujú, ako bude vyzerať slovenská ekonomika. Majú vplyv na život ľudí, no tí často ani nevedia, že existujú. Hospodárske noviny budú v pravidelnom seriáli prinášať rozhovory s najvplyvnejšími ľuďmi slovenského biznisu.

Slavia sa stala mediálne známou ako privatizačný poradca vlády, keď do slovenských firiem vstupovali zahraniční investori. Dnes ste na opačnom brehu a firmy sami kupujete. Prečo taký obrat?

– Keď nastal prílev zahraničných investorov, plnili sme funkciu poradcu pri fúziách a akvizíciách. Boli to tri až štyri roky poradenstva. Poznali sme nástrahy trhu. Získavali sme skúsenosti, ktoré teraz úročíme. No a dnes, po reštrukturalizácii bankového sektora, nám trh s peniazmi poskytuje veľmi lacné úvery. Tie nám umožňujú pri použití relatívne nízkeho vlastného kapitálu získavať majetkové účasti vo firmách, ktoré sa zhodnocujú lepšie, ako keby sme peniaze nechali v banke. Takýto pracujúci kapitál sa pohybuje niekde v pomere 80 ku 20. Takže ak na nejaký projekt vyčleníme dvesto miliónov, osemsto miliónov dostaneme od bánk.

Neznie to ako dlhodobá strategická investícia. Uchádzate sa o teplárne aj o nákladnú železničnú dopravu. S akým úmyslom?

– Slaviu Capital sme zmenili z poradcu pri fúziách a akvizíciách na private equity a venture capital house, ktorý spája rizikový kapitál. Náklady na našu spoločnosť by neboli pokryté, ak by sme nechali peniaze ležať v banke. Poučka o private equity hovorí, že kupujete väčšinové podiely, v niektorých prípadoch aj menšinové pozície s dosahom na riadenie podniku, s tým, že počas dvoch až troch rokov ho developujete na základe vstupného biznis modelu, pričom máte pred sebou cieľ, ktorý vám dáva určité výnosové percento. Vidíme ho ročne okolo dvadsiatich percent. Dajú sa nájsť aj príležitosti ponúkajúce tridsať percent. Samozrejme, vyžaduje si to perfektné zvládnutie biznis modelu.

Hovorí sa, že ternom sú nehnuteľnosti.

– Je to pravda. Nepovažujeme sa za lídra v tejto oblasti, ale priznávam, že aj my máme dosť veľké pozície na trhu s realitami. Môžem spomenúť, že development projektu v Bratislave na Bajkalskej ulici – Three Towers, bol aj projektom Slavie Capital. Prakticky dva roky sme pracovali na tom, aby sme spojili všetky okolité pozemky. Futuristické tri veže sa projektovali v Severnej Amerike. Dnes, keď sú všetky papiere schválené a projekty pripravené, odovzdávame Three Towers developerovi, ktorý bude investovať a stavať. Ročný výnos počas tých dvoch rokov developingu projektov bol vyšší ako tridsať percent. Samozrejme, niesli sme riziko, či sa nám podarí tie pozemky sceliť.

Peter Gabalec, spolumajiteľ spoločnosti Slavia Capital. Snímka Samuel VankoCeny realít stúpajú tam, kam prichádzajú investície. Vraj pripravujete pozemky v Trnave vedľa závodu francúzskej …


Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy