SDKÚ-DS chce do konca roka 2010 znížiť rovnú daň na 15 %

Bratislava 25. apríla (TASR) – SDKÚ-DS bude vo svojom volebnom programe presadzovať postupné znižovanie sadzby 19-% rovnej dane o 1 % ročne až na úroveň 15 % v roku 2010. Na TREND konferencii Finančný manažment to dnes oznámil podpredseda SDKÚ a minister financií Ivan Mikloš.

Strana je podľa neho ochotná diskutovať aj o alternatíve ponechať daňové zaťaženie na súčasnej úrovni, ale zároveň každoročne znižovať odvody o 1 %. "Vytvára na to priestor veľmi dobrý výber daní vďaka daňovej reforme a ďalším reformám, vďaka dobrému fungovaniu ekonomiky," povedal novinárom Mikloš.

Prezentovaný návrh z dielne SDKÚ bude mať podľa Mikloša nepriaznivé rozpočtové dôsledky iba v prípade dane z príjmu fyzických osôb, a to zhruba 2,5 miliardy Sk ročne. Pri korporátnej dani sa to podľa neho nedá presne vyčísliť. "Tam skôr nemusí dôjsť k negatívnym dôsledkom, lebo perspektívna sadzba len 15 % môže prilákať oveľa väčší objem zahraničných investícií," pokračoval Mikloš. Zároveň vyslovil predpoklad, že zo strany podnikateľov sa ešte viac zvýši ochota platiť dane. "Teda tam nemusí byť vôbec výpadok," doplnil.

K návrhu experti SDKÚ dospeli po analýze výberu daní za roky 2004 a 2005. "Rok 2005 predbežne ukazuje, že daňová reforma v súčinnosti s ostatnými reformami funguje veľmi dobre a že narastá výber daní," konštatoval vicepremiér. Ilustroval to na príklade dane zo zisku, výber ktorej podľa predbežných prepočtov vlani vzrástol medziročne asi o 25 %. "Napriek tomu, že sa sadzby vôbec nezmenili," zdôraznil Mikloš.

Za predpokladu udržania reforiem, kompetentnej a zodpovednej hospodárskej politiky a postupného pomalého znižovania odvodového a daňového zaťaženia, sa podľa neho bude dať zabezpečiť aj smerovanie k vyrovnanému rozpočtu. Za reálne považuje tiež napĺňanie prioritných zámerov z hľadiska zvyšovania verejných výdavkov do kľúčových oblastí – znalostnej ekonomiky a infraštruktúry.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy