Slovákov pracujúcich v ČR výrazne pribúda

Slovákov, ktorí prichádzajú do Česka pracovať, rýchle pribúda. Rovnako ako firiem, ktoré v ČR po pracovnej sile zo Slovenska rady siahnu. Vyše 40 000 Slovákov dostalo len za posledný rok vízum, ktoré im umožňuje stráviť na území ČR legálne viac ako 90 dní.

Praha 23.apríla (TASR) – Slovákov, ktorí prichádzajú do Česka pracovať, rýchle pribúda. Rovnako ako firiem, ktoré v ČR po pracovnej sile zo Slovenska rady siahnu. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny (HN).

Vyše 40 000 Slovákov dostalo len za posledný rok vízum, ktoré im umožňuje stráviť na území Českej republiky legálne viac ako 90 dní. Podľa údajov cudzineckej polície je to o tretinu viac ako v roku 2000. A pritom nejde o číslo, ktoré by presne vypovedalo o tom, koľko občanov Slovenska prichádza do krajiny za prácou. Ďalšie tisíce Slovákov tu pracujú bez víza – stačí im zastaviť sa raz za tri mesiace na Slovensku, a potom žiadne zvláštne povolenie na pobyt nepotrebujú. Vďaka medzivládnym dohodám o vzájomnom zamestnávaní Čechov a Slovákov im stačí iba registrácia na úrade práce v miestne sídla firmy, ktorá im dáva prácu.

„Na Slovensku sa hovorí o odleve inteligencie. Pretože do Čiech prichádzajú ľudia, ktorí majú vzdelanie, majú kvalitné profesionálne zázemie. Väčšinou sú to stredoškoláci – čo u ľudí, ktorí po svete migrujú za prácou, nie je obvyklé,“ povedal Andrej Sulitka z vládnej Rady pre národnosti.

Slovákov motivujú predovšetkým zárobky. Priemerná mesačná mzda je na Slovensku o vyše 2 000 Kč nižšia. Ak sa však k tomu pripočíta kurzový rozdiel, líšia sa platy oveľa výraznejšie. Podľa údajov slovenského Národného úradu práce (NÚP) dosahovala priemerná mzda zamestnanca na Slovensku vlani 11 430 Sk, zatiaľ čo v Česku to bolo v prepočte zhruba 16 900 Sk.

Ďalším motívom býva útek pred nezamestnanosťou. Kým na Slovensku bola v polovici minulého roka 19-% nezamestnanosť, v tom čase dosahovala v ČR 9 %. „Nezamestnanosť ako na východnom Slovensku, v mestečkách, ako je Humenné, v Česku nepoznáme. Môžete mať maturitu, ale prácu, ani podradnejšiu, nezoženiete,“ uviedol sociológ Fedor Gál. Práve títo ľudia podľa neho putujú do Čiech, len aby zohnali prácu.

Zamestnávatelia v ČR Slovákom – oproti ľuďom z Poľska či krajín bývalého Sovietskeho zväzu – dávajú prednosť. „Sú veľmi ochotní a prispôsobiví – napríklad ak ide o nároky na prácu nadčas,“ povedala Jana Procházková z Úradu práce v Pardubiciach, ktorý v súčasnosti eviduje asi 900 registračných kariet Slovákov.

České firmy sa podľa H. Procházkovej k pracovníkom zo Slovenska dostávajú cez sprostredkovateľské agentúry. „Tých už je veľa. Slováci sa touto cestou ale málokedy dostanú do pracovného pomeru: Zamestnávateľ si ich častejšie objedná iba na výkon práce,“ dodala.

V prospech Slovákov podľa informácií HN hovorí rad vecí. Napríklad fakt, že príprava na príslušnú profesiu v školách je tej českej veľmi podobná. „Zdravotné sestry na Slovensku a v ČR majú veľmi podobnú prípravu – na rozdiel od sestier z východných krajín, ktoré majú základy oveľa horšie,“ uviedla Jana Dvořáková z odborového zväzu zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

Práce zdravotníkov z radov Slovákov je v českých nemocniciach stále viac. „Presné štatistiky nemáme, napriek tomu podľa správ z nemocníc vieme, že ich je veľa. České sestričky i lekári odchádzajú za prácou na Západ, lepšie si tam zarobia. České nemocnice preto ponúkajú prácu Slovákom, ktorých nie je problém zamestnať,“ povedala riaditeľka odboru ošetrovateľskej starostlivosti Ministerstva zdravotníctva ČR Ivanka Kohoutová. „U nás uznávame ich vzdelanie, takže odpadajú ťažkosti s nostrifikáciou diplomu. Stačí získať povolenie na výkon povolania a rovno nastúpiť do nemocnice.“ povedala.

Súvisiace články

Aktuálne správy