V slovenskej ekonomike rastie optimizmus

BRATISLAVA (ij) – Vývoj slovenskej ekonomiky sprevádzajú pozitívne očakávania. Vyplýva to zo zistení Štatistického úradu SR, ktorého index ekonomického sentimentu tento mesiac po dlhom čase prekročil svoju východiskovú hodnotu 100 bodov. Jeho hodnota 102,4 bodu je najvyššia od konca roka 1998. Oproti tohtoročnému februáru sa zvýšil o 4,4 bodu.

Pod vývoj ekonomického sentimentu sa podľa štatistikov podpísali najmä veľmi optimistické očakávania v priemysle. Ich vysokú úroveň ovplyvnili stabilizované očakávania dopytu, keď až 85 percent podnikov považuje dopyt po priemyselných výrobkoch za primeraný, ako aj optimistické očakávania vývoja priemyselnej produkcie v druhom štvrťroku tohto roka.

V pozitívnom zmysle ovplyvnili celkový ekonomický sentiment aj očakávania stavebníkov. Indikátor dôvery v tomto odvetví je najvyšší za posledné tri roky a dostal sa nad úroveň dlhodobého priemeru. Prevažná väčšina stavebných podnikov považuje dopyt vmarci 2002 za primeraný sezóne a asi tretina podnikov očakáva rast počtu zamestnancov, čo by mohlo vytvoriť predpoklady pre mierne oživenie stavebnej produkcie.

Vyššiemu rastu optimizmu zabránil indikátor dôvery vmaloobchode.

Súvisiace články

Aktuálne správy