DDP budú ku koncu roka spravovať 5,4 mld. Sk

Asociácia doplnkových dôchodkových poisťovní považuje tento rok za prelomový.

Štyri doplnkové dôchodkové poisťovne (DDP), ktoré pôsobia na slovenskom trhu zaznamenali najvyšší nárast o začiatku fungovania tohto systému. Za rok 2001 zaznamenali najväčší nárast počtu klientov. Na začiatku tohto roka spravovali 3,2 mld. Sk prostriedkov poistencov a na konci roka by mali spravovať 5,4 mld. Sk. Informoval o tom prezident Asociácie doplnkových dôchodkových poisťovní a generálny riaditeľ DDP Pokoj Ivan Medovič.

„Rok 2001 bol zlomovým rokom v možnostiach využitia doplnkového dôchodkového poistenia občanmi. Novela zákona o doplnkovom dôchodkovom poistení platná od 1. januára 2001 vytvorila možnosť uzatvárania zmlúv občanmi aj samostatne bez predchádzajúcej zmluvy zamestnávateľa S DDP, „povedal Medovič.

Bez zmluvného vzťahu zamestnávateľa uzavrelo zmluvy o doplnkovom dôchodkovom poistení 11 528 zamestnancov.

Na základe zmeny v zákone o doplnkovom dôchodkovom poistení môžu tento spôsob zabezpečenia na dobu dôchodku využiť aj samostatne zárobkové osoby a s nimi spolupracujúce osoby. V systéme DDP je ich 4595.

Doplnkové dôchodkové poistenie je od tohto roku daňovo stimulované. Od daňového základu sa dá odpočítať 24 000 Sk vložených do systému DDP. Do systému doplnkového dôchodkového poistenia by malo byť koncom tohto roku zapojených 277 570 poistencov. Z nich sa 95 000 uzavrelo tohto roku a znamená to nárast o 52,2%.

Koncepciu reformy soci…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy