Západ môže ukončiť závislosť od batérií z Číny do roku 2030, prognózuje Goldman Sachs

, ČTK Foto: SITA/AP

Nezávislosť od čínskych batérií pre elektromobily by Spojeným štátom a Európe mali zabezpečiť investície do batériového biznisu v sume viac ako 160 miliárd amerických dolárov.

Spojené štáty a Európa by mohli do roku 2030 ukončiť svoju závislosť od batérií pre elektromobily z Číny prostredníctvom nových kapitálových výdavkov viac ako 160 miliárd USD. Uviedol to denník Financial Times s odvolaním sa na prognózu spoločnosti Goldman Sachs, do ktorej mal možnosť nahliadnuť.

Analytici investičnej banky veria, že dopyt po batériách by mohol byť v nasledujúcich troch až piatich rokoch uspokojený bez dodávok z Číny vďaka investíciám juhokórejských konglomerátov LG a SK Hynix v USA. Pre dosiahnutie sebestačného dodávateľského reťazca by krajiny konkurujúce Číne museli vynaložiť 78,2 miliardy USD na batérie, 60,4 miliardy USD na komponenty a 13,5 miliardy USD na ťažbu lítia, niklu a kobaltu a 12,1 miliardy USD na rafináciu týchto kovov.

Viac ako polovica od kórejských výrobcov

Goldman Sachs predpovedá, že podiel kórejských výrobcov batérií na americkom trhu sa do troch rokov zvýši na približne 55 percent z 11 percent v roku 2021.

V súčasnosti dominuje výrobe batérií Čína, a to aj v oblasti ťažby a rafinácie surovín. Vyrába tri štvrtiny všetkých batérií. Túto dominanciu by podľa analytikov mohla narušiť ochranárska politika v Európe a USA spolu s alternatívnymi technológiami batérií, ktoré si vyžadujú menej dôležitých nerastných surovín z Číny.

Súvisiace články

Aktuálne správy