Účty za energiu v Európe sú o 90 % vyššie ako minulý rok

, oPeniazoch Foto: getty images

Životné náklady vo väčšine Európy sú už v dôsledku energetickej krízy premrštené. Keď EÚ uvalí embargá na ruskú ropu a palivá, môže byť situácia ešte horšia. Vysoké účty za energiu spôsobujú európskym vládam starosti, množia sa štrajky a protesty, rastie nespokojnosť s energetickou politikou.

Ceny elektriny a plynu v celej Európe prudko stúpajú, pričom účty vo väčšine európskych hlavných miest sa v porovnaní s minulým rokom takmer zdvojnásobili, podľa nových údajov z Indexu cien energií pre domácnosti (HEPI) – mesačného nástroja na sledovanie cien energií pre domácnosti v 33 európskych hlavných mestách vrátane 27 členských štátov únie.

Podľa údajov sa účty za zemný plyn v Európe za posledný rok zvýšili až o 111 percent, pričom ceny elektriny vzrástli v priemere o 69 percent. Podľa prepočtov Euronews, práve elektrina a plyn spôsobili celkovo 90-percentný nárast účtov za energie v domácnostiach za posledný rok.

„Výrazne vyššie ceny energií v porovnaní s predchádzajúcim rokom… možno pripísať kombinácii faktorov, ako je zvýšený dopyt spojený s postpandemickým oživením ekonomiky a mimoriadne poveternostné podmienky, rekordne vysoké ceny zemného plynu a vysoké emisné kvóty CO2,“ uviedli autori najnovšej správy HEPI.

V niektorých častiach Európy podľa najnovšej správy HEPI ceny energií dosiahli rekordné hladiny, ale v iných sa ceny skutočnosti znížila, aspoň v októbri. Pokles bol výsledkom vládnych zásahov, teda energetických dotácií keďže sa európske vlády snažia zmierniť finančné dopady na domácnosti a firmy. Napríklad Nemecko vynaloží približne 200 miliárd eur na takéto opatrenia, vrátane zastropovania cien energie do určitej úrovne spotreby.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy