Kazachstan obchádza Rusko: Tokajev prikázal zvýšiť dodávky ropy do Európy alternatívnou trasou

, ČTK/oPeniazoch Foto: SITA/AP

Ropné spoločnosti v Kazachstane už minulý mesiac začali testovať alternatívne trasy pre dodávky ropy do Európskej únie, a to vrátane trasy cez kaspický prístav Aktau do ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Prezident Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev nariadil zvýšiť objemy ropy prepravovanej cez prístavy Aktau a Kuryk pri Kaspickom mori na 20 miliónov ton ročne, uviedol na svojom webe ruský denník Kommersant s odvolaním sa na komuniké prezidentskej kancelárie. Trasa vedúca cez Kaspické more obchádza Rusko, zdôraznil denník.

Minulý mesiac agentúra Reuters uviedla, že ropné spoločnosti v Kazachstane začali testovať alternatívne trasy pre dodávky ropy do Európskej únie, a to vrátane trasy cez kaspický prístav Aktau do ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (zvaný BTC). Nové trasy by umožnili firmám obísť tranzit cez ropovod Caspian Pipeline Consortium (CPC), spájajúci ropné polia na západe Kazachstanu s ruským prístavom Novorossijsk na pobreží Čierneho mora.

Trasa ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan. Zdroj: Charles, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Viac ako percento svetových dodávok

Vývoz kazašskej ropy predstavuje viac ako jedno percento svetových dodávok, čiže okolo 1,4 milióna barelov za deň. Dve dekády sa prepravovala ropovodom CPC do Novorossijska a na svetový trh. V júli ruský súd pohrozil uzavretím CPC kvôli údajnému narušovaniu ochrany životného prostredia. Vláda Kazachstanu a veľké zahraničné firmy potom uzavreli kontrakty s ďalšími spoločnosťami, napísal Kommersant.

Západ Moskvu obviňuje, že obmedzovaním dodávok energií sa mstia za sankcie, ktoré západné štáty na Rusko uvalili za jeho inváziu na Ukrajinu.

Prostredníctvom ropovodu CPC sa vlani vyviezlo 54 miliónov ton ropy kazašskej ľahkej ropy CPC Blend, čo znamená 1,2 milióna barelov denne. Cez terminál v ruskom prístave Novorossijsk doteraz prúdi 80 percent ropy vyvážanej z Kazachstanu. Manipulačná kapacita ropovodu je 67 miliónov ton ročne. Jeho dĺžka je vyše 1500 km a popri Transnefti sú ďalšími akcionármi KazMunayGas (19 percent), Chevron Caspian Pipeline Consortium Company (15 percent), LUKARCO (12,5 percenta), Mobil Caspian Pipeline Company (7,5 percenta), Rosnefť-Shell Caspian Ventures Limited (7,5 percenta) a Eni International (dve percentá).

Z Kaspického mora cez Gruzínsko

Ropovod BTC má dĺžku 1760 kilometrov. Denne ním na trase od Kaspického mora cez Gruzínsko do terminálu v Ceyhanu na stredomorskom pobreží Turecka môže pretiecť až milión barelov ropy. Prepravuje hlavne azerbajdžanskú ropu, ktorá je veľmi kvalitná.

Ropovod začal prevádzku v roku 2006 a je prvým, ktorým tečie ropa ťažená v oblasti Kaspického mora a neprechádza ruským územím. Hlavným akcionárom s podielom 30,1 percenta je britská spoločnosť BP. Azerbajdžanská štátna ropná firma Socar drží 25 percent. Ďalšími akcionármi sú americké firmy Chevron a Conocophillips, nórske StatoilHydro, talianska Eni a francúzsky Total.

Súvisiace články

Aktuálne správy