Revolúcia vo verejnej doprave? Nemecko chystá celoštátny mesačný lístok za necelých 50 eur.

, TASR Foto: pexels.com/Markus Winkler

Nemecko chce zaviesť mesačný lístok na verejnú dopravu, ktorý bude stáť 49 eur a bude platný celoštátne, ak sa vládnym predstaviteľom podarí dohodnúť sa na jeho financovaní. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Návrh nasleduje po mimoriadne úspešnom deväťeurovom lístku počas leta, ktorý mal ľudí presvedčiť, aby využili ekologickejšiu verejnú dopravu, znížili spotrebu benzínu a pomohli tak v boji proti inflácii.

Jedným z najväčších lákadiel pre používateľov je, že lístok bude platiť na všetkých regionálnych autobusových, vlakových a električkových sieťach v krajine, z ktorých každá má nespočetné množstvo cestovných taríf, čo mnohí považujú za mätúce.

Nadväzujú na úspešný pokus z leta

Deväťeurový lístok ukázal, že jednoduchosť je lepšia, skonštatoval minister dopravy Volker Wissing vo štvrtok po stretnutí so svojimi náprotivkami zo 16 spolkových krajín. Dodal, že nový lístok nebude papierový, bude sa dať kúpiť na jeden mesiac alebo v prípade záujmu ako lístok, ktorý je možné predlžovať.

Rovnako ako 9-eurový lístok toto leto nebude platiť na medzimestské vlaky. Je však ešte potrebné vyriešiť otázky týkajúce sa financovania cestovného lístka. Nemecká federálna vláda ponúkla, že ho bude dotovať sumou 1,5 milióna eur ročne a spolkové štáty vyjadrili ochotu prispieť rovnakou sumou.

Súvisiace články

Aktuálne správy