Na čo minie vláda 1,5 miliardy z navýšeného rozpočtu? To zabudli povedať, upozorňuje rozpočtová rada.

, openiazoch Foto: TASR

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňuje, že vláda by mala s rozpočtovými prostriedkami narábať opatrne, keďže verejné financie sú aktuálne vo vysokom riziku dlhodobej udržateľnosti.

Pondelňajšie rokovanie vládneho kabinetu prinieslo okrem iného dve dôležité rozhodnutia pre verejné financie. Každé v hodnote stoviek miliónov eur. Tým prvým bol návrh na vyplatenie novej jednorazovej dôchodkovej dávky, ktorá má dosahovať 70 % už vyplateného 13. dôchodku. Penzisti tak v podstate dostanú krátený 14. dôchodok. Účet za toto rozhodnutie predstavuje vyše 200 miliónov eur.

Prečítajte si tiež: Dôchodcovia si prilepšia: Vláda navrhuje krátený 13. dôchodok vyplatiť aj v novembri

Druhým dôležitým rozhodnutím bola novela zákona o štátnom rozpočte. Navyšujú sa ňou príjmy aj výdavky rozpočtu na tento rok o 1,5 miliardy eur. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) je dôvodom zväčša dovezená inflácia, ktorá najprv pôsobí na príjmovej strane a až s oneskorením na výdavkovej strane rozpočtu.

Kam poputujú stovky miliónov?

Rozpočtová rada však upozorňuje hlavne na to, že kabinet Eduarda Hegera zabudol v pondelok povedať, na čo tieto zvýšené výdavky poputujú. Teda okrem spomínaných 14. dôchodkov, ktoré by mali z 1,5 miliardy navýšeného rozpočtu ukrojiť presne 208 miliónov eur. Nezodpovedané tak zostávajú výdavky v objeme takmer 1,3 miliardy eur. A to je podľa rozpočtovej rady problém, pretože takéto významné sumy by si žiadali konkrétnejšie informácie.

Prečítajte si tiež: Vláda zvýšila výdavky aj príjmy štátneho rozpočtu o 1,5 miliardy eur

„Podľa RRZ by bolo v súlade s princípom transparentnosti pri správe verejných zdrojov, aby čerpanie nových zdrojov v takejto výraznej výške bolo sprevádzané konkrétnejšími informáciami o účele ich využitia ešte pred schvaľovaním návrhu,“ uvádza rada v stanovisku.

Majú vraj sanovať energetickú krízu

Vládni predstavitelia po schválení novely rozpočtu iba jednoducho deklarovali, že tieto zdroje štát použije na jednorazové kompenzácie v súvislosti s energetickou krízou. Rozpočtová rada vzhľadom na stav verejných financií verí, že vláda dodrží aspoň sľub, že pôjde o jednorazové opatrenia.

„Verejné financie sú aktuálne vo vysokom riziku dlhodobej udržateľnosti a úroveň dlhu prekračuje horný limit tzv. dlhovej brzdy. Z tohto pohľadu je dôležité, aby vláda dodržala svoj záväzok použiť tieto zdroje len na jednorazové opatrenia súvisiace s neočakávane vysokou infláciou,“ dodáva RRZ.

Súvisiace články

Aktuálne správy