Vlastník Slovenských elektrární nakupuje v Holandsku: Od EDF získa paroplynovú elektráreň

, ČTK/openiazoch Foto: pexels.com/Loïc Manegarium

Francúzska EDF predá podiel v elektrárni Sloe v Holandsku českej firme EPH.

AKTUALIZOVANÉ 9:22

Francúzska energetická spoločnosť EDF predá svoj podiel v paroplynovej elektrárni Sloe v Holandsku s výkonom 870 megawattov skupine Energetický a priemyselný holding (EPH) českého podnikateľa Daniela Křetínskeho. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Predaj musia odsúhlasiť regulačné orgány

"Táto transakcia je súčasťou programu EDF na predaj majetku za tri miliardy eur. Jej uzavretie podlieha obvyklým regulačným povoleniam," dodala EDF. Nad ňou má kontrolu francúzsky štát, ktorý v nej drží 84-percentný podiel.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Šéf Slovenských elektrární: Kvôli novele zákona o energetike nám hrozí krach

V júli francúzska vláda oznámila, že nad EDF prevezme plnú kontrolu, aby firme pomohla financovať rozsiahle investície do opravy reaktorov a výstavby nových. Paríž uviedla, že zoštátnenie EDF, ktoré vládu príde na 9,7 miliardy eur, zvýši bezpečnosť jej energetických rezerv. Európa sa v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu snaží nájsť alternatívu k ruskému plynu.

V skupine viac ako 70 firiem

Podniky, ktoré sú súčasťou skupiny EPH, zamestnávajú viac ako 24 000 ľudí. Holding zahŕňa viac ako 70 spoločností po celej Európe. Spolu s EPPE a EPIF je súčasťou holdingu tiež EP Logistics International združujúci firmy zamerané na dopravu a spediciu a tiež realitný EP Real Estate.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Rezort hospodárstva odmietol súvis problémov Slovenských elektrární s navrhovanou legislatívou

Křetínský je podľa aktuálneho rebríčka časopisu Forbes štvrtým najbohatším Čechom s majetkom za 4,8 miliardy dolárov. Spoločnosť EPH bola založená v roku 2009.

V štruktúrach EPH aj slovenský finančník Tkáč

Do akcionárskej štruktúry EPH sa v decembri predvlaňajška vrátil slovenský finančník a jeden zo zakladateľov skupiny J&T Patrik Tkáč. Väčšinový podiel však naďalej patrí Křetínskemu a skupine manažérov.

EPH je stredoeurópskou energetickou skupinou, ktorá vlastní a prevádzkuje zariadenia v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, vo Veľkej Británii, Írsku, Francúzsku a Švajčiarsku. Na Slovensku okrem podielu v Slovenských elektrárňach EPH vlastní aj plynárenskú prepravnú spoločnosť Eustream, distribútora plynu SPP – distribúcia, či energetickú distribučnú spoločnosť Stredoslovenská energetika (SSE).

Súvisiace články

Aktuálne správy