Deutsche Bank: Kríza libry porastie ak bude Trussová britskou premiérkou

, CNBC Foto: TASR/AP

Liz Trussová v pondelok vyhrala súboj o nástupcu Borisa Johnsona na poste lídra vládnucej Konzervatívnej strany po dlhotrvajúcej súťaži proti bývalému ministrovi financií Rishi Sunakovi.

„Vzhľadom na to, že deficit bežného účtu je už na rekordnej úrovni, libra si vyžaduje veľký prílev kapitálu podporovaný zlepšovaním dôvery investorov a klesajúcimi inflačnými očakávaniami. Deje sa však opak,“ uviedla v pondelok Deutsche Bank v poznámke.

Deutsche Bank tvrdí, že politické oznámenia v nasledujúcich týždňoch budú kľúčové, ak sa má Spojené kráľovstvo vyhnúť extrémnym makroekonomickým udalostiam, najmä kríze platobnej bilancie.

Trussová v pondelok vyhrala súboj o nástupcu Borisa Johnsona na poste lídra vládnucej Konzervatívnej strany po dlhotrvajúcemu súboju proti bývalému ministrovi financií Rishi Sunakovi. Trussová získala od členov Konzervatívnej strany 81 326 hlasov, Sunak 60 399 hlasov.

Libra bola v pondelok popoludní oproti doláru nepatrne silnejšia a obchodovala sa tesne pod 1,15 dolára, ale FX stratég Deutsche Bank Shreyas Gopal varoval, že riziká „krízy šterlingov“ by sa nemali podceňovať.

„Spojené kráľovstvo trpí najvyššou mierou inflácie v G10 a zhoršujúcimi sa vyhliadkami rastu. Veľká, nefinancovaná a necielená fiškálna expanzia sprevádzaná potenciálnymi zmenami mandátu Bank of England by mohla viesť k ešte väčšiemu nárastu inflačných očakávaní a – v krajnom prípade – k vzniku fiškálnej dominancie".

Trussová počas svojej vodcovskej kampane pevne postavila do hľadáčika Bank of England a jej guvernéra Andrewa Baileyho, pričom obvinila centrálnu banku z toho, že dovolila inflácii vyletieť na 40-ročné maximá, a údajne zvažuje revíziu mandátu banky. Navrhla tiež zrušiť protokol o Severnom Írsku, ktorý je kľúčovou súčasťou dohody o vystúpení medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou po Brexite, čo je krok, ktorý pravdepodobne vyvolá odvetné opatrenia zo strany bloku.

Gopal naznačil, že ďalšia neistota v obchodnej politike by ešte viac zatemnila makroekonomický obraz a narušila dôveru investorov.

„Riziková prémia za britské dlhopisy už rastie, súčasne s nezvyčajne veľkým odlevom zahraničných peňazí. Ak bude dôvera investorov ďalej erodovať, táto dynamika by sa mohla stať samonaplňujúcou sa krízou platobnej bilancie, v rámci ktorej by cudzinci odmietli financovať vonkajší deficit Spojeného kráľovstva,“ povedal.

Deutsche Bank odhaduje, že obchodne vážená libra – miera hodnoty libry voči vybraným menám, ktoré sú najdôležitejšie pre medzinárodný obchod – by musela klesnúť o ďalších 15 %, aby sa deficit Spojeného kráľovstva vrátil na 10-ročný priemer.

„Kríza financovania platobnej bilancie môže znieť extrémne, ale nie je bezprecedentná: kombinácia agresívnych fiškálnych výdavkov, silného energetického šoku a poklesu libry nakoniec viedli k tomu, že Spojené kráľovstvo v polovici 70. rokov využilo pôžičku MMF,“ povedal Gopal. „Dnes si Spojené kráľovstvo zachováva niektoré kľúčové obranné línie proti náhlemu zastaveniu, ale obávame sa, že riziká napriek tomu rastú.”

Súvisiace články

Aktuálne správy