Situácia s personálom sa podľa opatrovateliek zhoršuje aj v sociálnych službách

Situácia s personálom sa zhoršuje nielen v zdravotníctve, ale aj v sociálnych službách. Hrozí, že sa nebude mať kto starať o prijímateľov sociálnych služieb. Uviedla to v stanovisku predsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska (KOS) Dana Grafiková.
Zdôraznila, že odchod opatrovateliek do zahraničia a dlhodobo najnižšie mzdy boli pritom súčasťou systému sociálnych služieb už v minulosti. V súčasnosti tieto problémy nielen pretrvávajú, ale eskalujú. Pri zdražovaní sa nikto nezaoberá ležiacimi a imobilnými prijímateľmi, či si majú z čoho kupovať lieky a zdravotnícke pomôcky, ale ani opatrovateľkami, ktoré pracujú za minimálne mzdy.
KOS upozorňuje, že opatrovateľky majú dlhodobo najnižšie mzdy v rámci hospodárstva, a pritom ich každodenné fyzické a psychické nasadenie robí túto prácu jednou z najťažších, ale aj najprínosnejších pre spoločnosť.
„Keď hovoríme, že máme problém s personálom v zdravotníctve, tak v sociálnych službách to vynásobme krát dva. Máme akútny nedostatok a vyhorenie opatrovateliek. Opatrovateľky v terénnej službe pracujú dlhodobo za minimálnu mzdu, niekedy aj celý svoj život. Tieto, ale aj všetky ostatné ženy budú mať potom tiež dôchodky za celoživotnú ťažkú prácu minimálne. V zariadeniach sociálnych služieb pracujú opatrovateľky za mzdy mesačne od asi 762 eur, podľa možností poskytovateľa, či je verejný alebo neverejný. Tieto, zväčša ženy, sú po mnohých rokoch práce úplne zničené a pôjdu na minimálny dôchodok, ak sa medzitým už nedostali na invalidný,“ podčiarkla Grafiková.
Ochorenie COVID-19 podľa nej spôsobilo, že vyhorenie opatrovateliek prichádza podstatne skôr. „Môžeme vo všeobecnosti povedať, že po covide sú takmer všetky opatrovateľky vyhorené. Nedostalo sa im pritom žiadne poďakovanie ani perspektíva. Navrhovali sme kúpeľnú liečbu či extra voľno. Pravdaže to, čo navrhujeme a žiadame dlhodobo, je zvyšovanie platov. Tak, aby aj spoločnosť ukázala, ako si túto ťažkú a spoločensky hodnotnú prácu cení. V minulosti obišla finančná covidová pomoc v prvej aj druhej vlne množstvo opatrovateliek, pretože už neboli v pracovnom pomere po covide u poskytovateľov,“ dodala.
Podľa KOS má vláda vo svojom programovom vyhlásení reformu sociálnych služieb, avšak tak ako v zdravotníctve, akýkoľvek dobrý úmysel nebude vedieť zrealizovať, pokiaľ nebude mať s kým. Toto reálne hrozí podľa KOS aj sociálnym službám.

Súvisiace články

Aktuálne správy