Americká ekonomika už spadla do recesie

, across Foto: shutterstock

Posledný týždeň bol nabitý dôležitými dátami. Americká centrálna banka – FED rozhodovala o raste úrokov, čo ovplyvnilo vývoj akciových trhov, a taktiež sme videli výsledky rastu americkej ekonomiky, ktoré potvrdili recesiu na opačnej strane Atlantiku.

Zvýšenie sadzieb v USA
FED rozhodovala v stredu o nastavení menovej politiky v USA a hlavne základnej úrokovej sadzby. Táto sadzba vstupuje do medzibankového trhu a odvíja sa od nej cena peňazí. Ak si chcete požičať cudzie zdroje – spotrebný úver, hypotekárny úver alebo ako firma chcete bankové financovanie,  všetko záleží od základnej sadzby. Tá sa z 1,75 % zvýšila na 2,5 %. 

Udiali sa tak prakticky tri zvýšenia sadzieb na jednom zasadnutí, lebo klasické tempo zvyšovania sadzieb je o 0,25 % na jednom zasadnutí. FED agresívne zvyšuje úroky a predražuje cudzie zdroje, aby zabrzdila ekonomiku, a tým zrazila infláciu bližšie k cieľu centrálnej banky. S týmto postupom trh už tak trochu kalkuloval a nebolo to prekvapením. Čo však trhy prekvapilo, bol komentár guvernéra Powella, že ďalšie zvyšovanie sadzieb by nemuselo byť tak agresívne ako doteraz a treba počkať, kým sa rast sadzieb prejaví v ekonomike. 

Očakávame, že by mohlo prísť do konca roka ešte k trom zvýšeniam, ale už len o 0,25 % na každom zasadnutí, čím by sa sadzby dostali k úrovni 3,25 %. Práve pásmo 3 – 3,5 % bolo FED-om označené ako úroveň sadzieb, kde by sa chceli nachádzať do konca roka 2022. 

Graf: Základná úroková sadzba v USA

zdroj: Bloomberg

 
Powell sa prerátal 
Na konferencii po zasadnutí padla otázka aj na možnú recesiu v USA, pretože viaceré modely naznačujú, že by mala prísť najneskôr v druhej polovici roka 2023. Na toto Powell odpovedal, že trh práce je veľmi silný a nezamestnanosť nízka, preto nevidí dôvod na recesiu. Taká situácia nastane, keď dva kvartály po sebe HDP klesne. 

Štvrtkové výsledky HDP ho pravdepodobne o to viac prekvapili. Americká ekonomika klesala v prvom kvartáli o -1,6 %, pričom v druhom kvartáli sa očakával rast na úrovni 0,4 %. To sa nestalo a v druhom kvartáli došlo k poklesu o -0,9 %. Jedná sa teda o technickú recesiu, aj napriek Powellovmu tvrdeniu o trhu práce. K spomaleniu ekonomiky došlo teda ešte skôr, ako si myslel trh. Uvidíme, aký dopad to bude mať na infláciu v najbližších mesiacoch. 

Graf: Medzikvartálny vývoj ekonomiky USA

 

zdroj: Bloomberg

 
Čo prinesie ďalší týždeň? 
Nový týždeň prinesie výsledky z amerického trhu práce, tzv. NFP report. Ten už tradične obsahuje počet novovytvorených pracovných miest, rast platov a mieru nezamestnanosti, čo sú kľúčové ukazovatele pre centrálnu banku pre ďalšie prijímanie rozhodnutí. Bude nám tiež pokračovať výsledková sezóna zo Spojených štátov, počas ktorej firmy reportujú kvartálne výsledky. 

 

 

 


 

Súvisiace články

Aktuálne správy