Čo je aktuálne a čo už nie vo fintech 

, CNBC Foto: getty images

S recesiou, ktorá je možno za rohom, investori nie sú veľmi ochotní riskovať. Zaujímajú sa skôr o menej príťažlivé oblasti, ako je digitalizácia spracovania platieb pre podniky.

Došlo k niečomu, čo sa označuje ako rotácia z určitých oblastí fintech. Odchod z oblastí, ktoré minulý rok obľubovali investori rizikového kapitálu, ako napríklad krypto a služby „kúpte teraz, zaplaťte neskôr“, a prechod do menej sexi oblastí zameraných na vytváranie stabilných tokov príjmov.

Finančné technológie sú najhorúcejšou oblasťou investícií pre investorov rizikového kapitálu, do fintech startupov v roku 2021 prúdil každý piaty investovaný dolár. Ale s možnou recesiou za rohom sa investuje menej a menšie sumy. Investori sú čoraz selektívnejší, pokiaľ ide o druh spoločností, ktoré chcú podporiť. Podľa CB Insights klesli globálne rizikové investície do fintech firiem v prvom štvrťroku 2022 o 18 %.

Čo je teda aktuálne vo fintech? A čo nie? Na túto otázku dalo odpoveď  podujatie Money 20/20 Europe v Amsterdame, kde sa stretli najlepší začínajúci investori, podnikatelia a analytici z regiónu. 

Čo práve letí
Investori sú stále posadnutí myšlienkou ako urobiť platby, aby boli menej zaťažujúce pre podniky a spotrebiteľov. Napríklad Stripe môže čeliť niekoľkým otázkam v súvislosti so svojou hodnotou 95 miliárd dolárov, to však nezabránilo investorom do rizikového kapitálu hľadať ďalších budúcich víťazov v oblasti digitálnych platieb. „Myslím si, že uvidíme vznik ďalšej generácie fintech,“ povedal Ricardo Schafer, partner nemeckej spoločnosti rizikového kapitálu Target Global. „Dnes už postavíte veci oveľa jednoduchšie.”

Špecializované výrazy ako „otvorené bankovníctvo“, „bankovanie ako služba“ a „vstavané financie“ sú teraz v móde, pričom množstvo nových fintech firiem dúfa, že pohltia množstvo už etablovaných hráčov.

Otvorené bankovníctvo uľahčuje firmám, ktoré nie sú licencovanými poskytovateľmi úverov, rozvoj finančných služieb priamym prepojením na bankové účty ľudí. To, čo upútalo pozornosť investorov, je použitie tejto technológie na uľahčenie platieb. V súčasnosti je to obzvlášť horúca oblasť, pričom niekoľko startupov dúfa, že dokážu zlikvidovať platobné karty, ktoré si od obchodníkov účtujú vysoké poplatky. Spoločnosti ako Visa, Mastercard a dokonca aj Apple venujú tomuto trendu veľkú pozornosť. Visa získala švédsku Tink za viac ako 2 miliardy dolárov, zatiaľ čo Apple prevzal Credit Kudos, spoločnosť, ktorá sa spolieha na bankové informácie spotrebiteľov, aby pomohla s upisovaním pôžičiek. Chce tým podporiť svoju expanziu na pôžičky typu „kúpte teraz, zaplaťte neskôr “.

„Otvorené bankovníctvo vo všeobecnosti prešlo z veľkého rozruchu k bezproblémovej integrácii do procesov, ktoré už nikoho v skutočnosti nezaujímajú, ako sú platby účtov alebo dobíjanie,“ povedal Daniel Kjellen, generálny riaditeľ spoločnosti Tink, ktorá je na svojom domácom švédskom trhu podľa jej generálneho riaditeľa natoľko populárna, že ju každý mesiac používa asi 60 % dospelej populácie. „Ide o vážne číslo,” hovorí.

Embedded finance („vstavané financie“ )sú o integrácii produktov finančných služieb do spoločností, ktoré nemajú nič spoločné s financiami. Predstavte si, že spoločnosť Disney ponúka svoje vlastné bankové účty, ktoré by sa dali použiť on-line alebo v jej zábavných parkoch. Ale všetku prácu, ktorá je potrebná na to, aby sa to stalo, by zvládli firmy tretích strán, ktorých mená by klienti možno nikdy nepočuli. 

Súčasťou tohto trendu je aj banking-as-a-service („bankovanie ako služba“). Umožňuje spoločnostiam mimo tradičného sveta financovania na úrovni regulovanej inštitúcie ponúkať vlastné platobné karty, pôžičky a digitálne peňaženky. „Môžete buď začať budovať technológiu sami a začať sami žiadať o licencie, čo bude trvať roky a stáť pravdepodobne desiatky miliónov, alebo si môžete nájsť partnera,“ povedala Iana Dimitrovová, generálna riaditeľka OpenPayd.

O čo už záujem nie je 
Máte nápad na novú kryptoburzu, ktorú by ste chceli ponúknuť? Alebo si myslíte, že by ste mohli byť  ďalšia Klarna? V takom prípade možno budete mať problémy so získavaním financií. „Tokenizácia a mince sú veci, od ktorých sa chceme práve teraz držať radšej ďalej,“ povedal Farhan Lalji, výkonný riaditeľ rizikového fondu Anthemis Capital zameraného na fintech.

Infraštruktúra podporujúca krypto, či už je to softvér analyzujúci údaje na blockchaine alebo udržanie digitálnych aktív v bezpečí pred hackermi , je trend, ktorý podľa neho obstojí v skúške času. „Infraštruktúra nezávisí od toho, či jedna konkrétna mena stúpa alebo klesá,“ povedal.

Investori vidia väčší potenciál v spoločnostiach, ktoré uľahčujú ľuďom prístup k digitálnym aktívam bez akéhokoľvek know-how niekoho, kto každý deň obchoduje s kryptomenami a nezameniteľnými tokenmi, čo je súčasťou širšieho trendu nazývaného „Web3“.

Pokiaľ ide o krypto, „oblasti, ktoré nás dnes najviac zaujímajú, sú oblasti, s ktorými máme analogické skúsenosti s klasickými odvetviami,“ povedala Rana Yared, partnerka spoločnosti rizikového kapitálu Balderton.

Pokiaľ ide o BNPL, teda služby „nakúp teraz, zaplať neskôr“, došlo k určitému posunu v obchodných modeloch. Zatiaľ čo spoločnosti ako Klarna a Affirm zaznamenali pokles ich ocenenia, začínajúce firmy z tejto oblasti zamerané na vyrovnanie transakcií medzi podnikmi získavajú veľkú pozornosť rizikového kapitálu. „Rast B2C (komunikácia priamo medzi podnikom a jeho koncovými zákazníkmi) v rámci BNPL sa spomaľuje… a regulačné obavy by mohli obmedziť rast,“ povedal Philip Benton, fintech analytik spoločnosti Omdia pre prieskum trhu. Na druhej strane Business-to-business (obchodný vzťah medzi dvomi obchodnými stranami) v prípade BNPL „začína z veľmi nízkej základne“, a preto má „obrovský“ potenciál, dodal.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy