Čínska centrálna banka v januári znížila kľúčové úrokové sadzby

Čínska centrálna banka v januári, už druhý mesiac po sebe, znížila svoju referenčnú úrokovú sadzbu, keďže hospodársky rast koncom roka 2021 zoslabol.
Čínska ľudová banka (PBOC) znížila vo štvrtok jednoročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) o 10 bázických bodov na 3,70 % z 3,80 %. Bolo to jej druhé zníženie po sebe, po redukcii o 5 bázických bodov vlani v decembri.
Banka zároveň znížila aj päťročnú LPR pre hypotekárne úvery, prvýkrát od apríla 2020, a to na 4,60 % zo 4,65 %. Lacnejšie hypotéky by mali pomôcť podporiť dopyt po bývaní.
Zníženie ročných a päťročných úrokových sadzieb pre pôžičky nasledovalo po prekvapivom znížení krátkodobých a strednodobých úrokových sadzieb v pondelok 17. januára.
Ekonómovia očakávajú, že v nadchádzajúcich mesiacoch bude nasledovať ďalšie uvoľnenie menovej politiky PBOC. Podľa nich vzhľadom na to, že pokles realitného sektora pokračuje aj v roku 2022 a rýchlo sa šíriaci variant omikron nového koronavírusu tlmí spotrebiteľskú aktivitu, budú ďalšie zmierňujúce opatrenia v Číne nevyhnutné, aj keď sa zdá, že ostatné veľké ekonomiky vrátane USA sa tento rok chystajú sprísniť menovú politiku.
Decembrové ekonomické údaje z Číny ukázali totiž ďalšie oslabenie spotreby a sektora nehnuteľností, oboch hlavných ťahúňov hospodárskeho rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy