Prevádzkovateľ Nord Stream 2 začal plniť plynom aj druhé vlákno plynovodu

, TASR Foto: TASR/AP

Nord Stream 2 AG urýchľuje prípravy na spustenie svojho kontroverzného plynovodu, ktorý vyvolal geopolitické napätie a ktorý ešte musí získať povolenie na prevádzku v Nemecku.

Firma v piatok uviedla, že začala s splnením druhého potrubia Nord Stream 2 (Severný prúd 2) plynom. "Podobne ako prvé vlákno (potrubie), bude postupne naplnené plynom aj druhé vlákno, aby sa zabezpečili potrebné zásoby a tlak," uviedla spoločnosť so sídlom vo Švajčiarsku. Dodala, že sa úspešne dokončili aktivity potrebné pred spustením druhého vlákna. Prvé vlákno plynovodu bolo naplnené plynom v októbri.

Rusko dokončilo plynovod Nord Stream 2, ktorý má dve vlákna, v septembri. Ešte však musí získať povolenie regulačných úradov v Nemecku a Európskej únii (EÚ).

Rozhodnutie o certifikácii plynovodu Severný prúd 2 nepadne skôr ako v 2. polroku budúceho roka. Uviedla to nemecká sieťová agentúra BNetzA.
"V 1. polroku budúceho roka rozhodnutie nepadne," povedal vo štvrtok (16. 12.) v súvislosti s certifikačným procesom ruského projektu šéf BNetzA Jochen Homann, ktorého citovala agentúra Reuters. Ruské ministerstvo zahraničných vecí pritom minulý týždeň informovalo, že dúfa v udelenie certifikátu pre plynovod na jar budúceho roka.

Severný prúd 2 má prepravovať zemný plyn z Ruska do Nemecka cez Baltické more, čím obíde Ukrajinu. Tá je v súčasnosti hlavnou tranzitnou trasou pre ruský plyn vyvážaný do Európskej únie. Plynovod je už dokončený, stále však nedostal povolenie na prevádzku.

Tlak proti sprevádzkovaniu plynovodu v poslednom období rastie, najmä pre zvyšujúce sa napätie na rusko-ukrajinských hraniciach. Európska únia varovala, že v prípade agresie voči Ukrajine musí Moskva počítať s "bezprecedentnými sankciami". Tie by sa dotkli aj plynovodu.

Certifikačný proces, ktorý mal pôvodne trvať do 8. januára, agentúra minulý mesiac pozastavila s tým, že prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream AG musí najskôr upraviť svoju štruktúru tak, aby bola v súlade s nemeckou legislatívou. To znamená, že spoločnosť musí v Nemecku založiť dcérsku firmu, ktorá bude spravovať nemeckú časť plynovodu. Ako agentúra dodala, v certifikačnom procese bude pokračovať ihneď po tom, ako dostane od prevádzkovateľa potrebné dokumenty.

Proces certifikácie ešte komplikuje nárast napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Moskva totiž hromadí vojenské jednotky na hraniciach s Ukrajinou.
Rusko kritizovalo zdržanie ako politické. Podľa niektorých ruských predstaviteľov by cez Nord Stream 2 mohol začať prúdiť plyn do Nemecka už v januári.

Európski politici vyčítajú ruskému koncernu Gazprom, že nereaguje na zvýšený dopyt v Európe. Slabé dodávky a nízke zásoby patria medzi príčiny prudkého rastu cien plynu v Európe. Analytici tvrdia, že Rusko týmto spôsobom tlačí na Nemecko a Európsku úniu, aby schválili prevádzku plynovodu Nord Stream 2. Moskva tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že EÚ po minuloročnej dlhej a chladnej zime nedokázala dostatočne včas naplniť svoje zásobníky.

Súvisiace články

Aktuálne správy