Najdôležitejšie správy TASR zo slovenskej ekonomiky

Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 30. týždni 2021:

Bratislava 27. júla – Spotrebitelia v dôsledku pandémie fungujú a nakupujú vo väčšej miere on-line. Presmerovanie nákupu spotrebného tovaru z kamenných obchodov do e-shopov malo za následok zvýšenie podielu on-line platieb. Tejto situácii sa pritom prispôsobujú aj samotné banky a rozširujú svoje ponuky on-line produktov. Centrálna banka predpokladá, že sa platby budú ešte viac presúvať do digitálu.

Bratislava 28. júla – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmení zamestnancov poskytovateľov sociálnych služieb a zamestnancov pracujúcich v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately za ich výnimočné pracovné nasadenie počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Je pre nich vyčlenených viac ako 31,5 milióna eur.

Bratislava 28. júla – Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v stredu znížila odhad deficitu verejnej správy (VS) na tento rok oproti júnovej prognóze o 167 miliónov eur na 6,821 miliardy eur, čo je 7,03 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ministerstvo financií predpokladá deficit na úrovni 9,93 % HDP.

Bratislava 29. júla – Ekonomická nálada na Slovensku sa v júli zhoršila, stále však mierne prekonáva svoju úroveň bezprostredne pred začiatkom pandémie nového koronavírusu. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) klesol o 6,2 bodu na 100,8 bodu. Aktuálna hodnota IES je značne optimistickejšia ako pred rokom a nachádza sa mierne pod úrovňou dlhodobého priemeru o 1,7 bodu. Ukazujú to údaje zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Bratislava 29. júla – Cestovný ruch už druhý rok prechádza pre pandémiu nového koronavírusu náročným obdobím spojeným s rekordným poklesom tržieb z dôvodu uzatvorenia či obmedzenia činnosti. Napriek tomu na Slovensku v tomto odvetví aktuálne podniká 1936 subjektov – fyzických aj právnických osôb. Počet cestovných agentúr, cestovných kancelárií a ostatných rezervačných a súvisiacich činností je tak najvyšší od roku 2017, keď ich bolo dovedna 1816. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet.

Bratislava 29. júla – Dôchodková reforma bude pozostávať z troch zákonov, ktoré sa budú týkať prvého, druhého a tretieho dôchodkového piliera. Prvý zo zákonov – novelu zákona o sociálnom poistení – vo štvrtok Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania (MPK). Reforma sa tak nezavedie ústavným zákonom, ako sa pôvodne plánovalo.

Bratislava 30. júla – Ceny elektriny na pražskej burze v 1. polroku tohto roka kontinuálne stúpali a vzrástli približne o 40 %. Práve priemerná cena elektrickej energie na tejto burze je podkladom pre určenie ceny energie pre domácnosti a dá sa preto očakávať zvyšovanie cien energií. V piatok na to upozornil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Súvisiace články

Aktuálne správy