Predaj automobilov v USA sa podľa expertov v júli opäť spomalí

Tempo rastu maloobchodného predaja nových vozidiel v USA sa v júli opäť spomalí. Dôvodom je obmedzená ponuka automobilov pre globálny nedostatok polovodičov. Uviedli to v stredu vo svojej správe konzultačné firmy J. D. Power a LMC Automotive.
Odhadujú, že maloobchodný predaj automobilov dosiahne v júli 1,2 milióna kusov, čo bude po úprave o kalendárne vplyvy o 3,7 % viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka.
Na ilustráciu, v apríli predpovedali konzultačné spoločnosti nárast predaja o 110 %, ale v máji už len 34 % a v júni o 12,4 %. Nedostatok polovodičov brzdí výrobu vozidiel a spomaľuje rast predaja napriek silnému dopytu po osobných autách počas pandémie ochorenia COVID-19. A viedol tiež k zvýšeniu ich cien.
„Spotrebitelia minú v júli na nákup nových vozidiel viac peňazí ako kedykoľvek predtým a zisky dealerov z predaja nových vozidiel dosiahnu historické maximum,“ povedal Thomas King, prezident divízie dát a analýz v J. D. Power.
Očakáva sa, že priemerná cena predaného vozidla v USA v júli stúpne o 17 % na 41.044 USD (34.762,43 eura), čo bude najvyššia hodnota v histórii, pričom priemerné stimuly na auto klesnú na 2065 USD zo 4235 USD v minulom roku.
Priemerný počet dní, počas ktorých nové vozidlo čaká u dealera na klienta, sa zníži na rekordné minimum 31 dní zo 75 dní pred rokom, uvádza sa v správe.
Experti predpovedajú tiež, že celková sezónne upravená ročná miera predaja nových vozidiel v USA dosiahne tento rok 15 miliónov kusov, čo bude nárast 400.000 kusov oproti roku 2020, ale o 1,9 milióna menej ako v roku 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy