Fed zvládol koronakrízu, teraz musí opatrne komunikovať sťahovanie stimulov

Opatrenia americkej centrálnej banky (Fed) na boj s koronakrízou a podporu ekonomiky boli "vysoko efektívne", uviedla Výkonná rada Medzinárodného menového fondu (MMF).

Opatrenia americkej centrálnej banky (Fed) na boj s koronakrízou a podporu ekonomiky boli „vysoko efektívne“, uviedla Výkonná rada Medzinárodného menového fondu (MMF).
Výkonná rada MMF vo svojom výročnom hodnotení hospodárskej politiky USA napríklad ocenila prísľub Fedu týkajúci sa krátkodobého prekročenia dvojpercentného inflačného cieľa. Fed teraz musí opatrne komunikovať svoje plány, aby tiež zabezpečil riadne a transparentné ukončenie monetárnej akomodácie a nákupov aktív.
MMF sa obáva, že zvýšenie úrokových sadzieb spôsobí odlev kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov v kritickom čase ich zotavovania.
„Zvládnutie tohto prechodu – od ubezpečenia, že menová politika bude naďalej ekonomike poskytovať silnú podporu, po prípravu ekonomiky na obmedzenie nákupov aktív a ukončenie monetárnej akomodácie – bude vyžadovať šikovnú komunikáciu,“ uviedol MMF. Táto opatrná komunikácia by podľa fondu mala zabrániť trhovým nedorozumeniam, volatilite cien a bezdôvodnému sprísneniu podmienok financovania.
MMF tiež ocenil návrhy administratívy prezidenta Joea Bidena týkajúcich sa investícií do infraštruktúry, pomoci zraniteľným domácnostiam a podpory zamestnanosti. Dodal však, že lepšie cielenie opatrení by zvýšilo ich vplyv na dopyt a znižovanie rozdielov a obmedzilo riziko dlhodobej inflácie.
Podľa MMF by Spojené štáty mali uprednostňovať výdavky na program, ktoré majú najväčší vplyv na produktivitu, podporu zamestnanosti, znižovanie chudoby a prechod k nízkouhlíkovej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy