EÚ zaznamenala dopyt vo výške 107 miliárd eur po prvom dlhopise pre fond obnovy

, TASR Foto: getty images

Európska únia (EÚ) zaznamenala v utorok dopyt vo výške 107 miliárd po prvom dlhopise na financovanie nového fondu obnovy. Uviedol to hlavný manažér predaja.

Desaťročný dlhopis je prvým z plánovanej emisie EÚ v objeme až 800 miliárd eur na financovanie fondu, ktorý bude do roku 2026 poskytovať granty a pôžičky členským štátom na pomoc ich ekonomikám zotaviť sa z pandémie ochorenia COVID-19.

EÚ od minulého októbra predala dlhopisy vo výške 90 miliárd eur na financovanie svojho programu SURE na podporu zamestnanosti v mimoriadnych situáciách.

Vzhľadom na rozsah nového fondu obnovy má európsky blok potenciál stať sa najväčším nadnárodným emitentom dlhov na svete.

Utorkový dopyt ukazuje pokračujúci záujem investorov o kúpu dlhu s ratingovou známkou AAA. Dopyt bol síce menší ako rekordných 145 miliárd eur, ktoré EÚ zaznamenala v prípade prvých 10-ročných dlhopisov na financovanie SURE, ale na druhej strane vyšší ako v prípade nedávnej ponuky cenných papierov SURE.

Po utorňajšej syndikovanej dohode, v rámci ktorej si EÚ najala banky na priamy predaj dlhu konečným investorom, plánuje blok predať do konca júla ďalšie dva syndikované dlhopisy.

Od septembra začne do svojho programu financovania pridávať krátkodobé dlhopisy, ktoré sa majú predávať prostredníctvom aukcií, čo je bežnejší spôsob.
Zatiaľ čo všetky dlhopisy SURE boli vydané ako „sociálne dlhopisy“, ktorých cieľom je prinášať určené „sociálne“ výhody, v prípade utorňajšej emisie išlo o tradičný dlhopis.

Približne 30 % z fondu obnovy však bude financovaných z tzv. zelených dlhopisov, ktoré pôjdu na výdavky ohľaduplné k životnému prostrediu. Očakáva sa, že blok zverejní svoj rámec pre zelené dlhopisy do septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy