Švajčiarsko zvýšilo predpoveď ekonomického rastu po zmiernení obmedzení

Švajčiarska vláda v utorok zvýšila odhad rastu ekonomiky v tomto roku vďaka zmierneniu opatrení na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu. V najnovšej prognóze tak predpovedá rast hospodárstva o 3,6 % namiesto o 3 %, ktoré očakávala v marci.
Dôvodom je „rýchle zotavovanie“ domácej ekonomiky a zlepšovanie situácie v zahraničí. „Po postupnom uvoľňovaní začiatkom marca sa domáca ekonomika začala rýchlo zotavovať,“ uviedol vo svojom vyhlásení Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO), podľa ktorého si ekonomika udrží solídne tempo aj v budúcom roku 2022 a stúpne o 3,3 %.
SECO skonštatoval, že priemyselná výroba vo Švajčiarsku solídne rastie vďaka oživeniu dopytu kľúčových obchodných partnerov. Viaceré ukazovatele pritom signalizujú ďalšie zvyšovanie výkonu priemyslu aj sektora služieb. Všeobecne došlo v uplynulých týždňoch k posilneniu ekonomickej aktivity vo Švajčiarsku, pričom index nákupných manažérov dosiahol v máji historické maximum.
Aj indikátor KOF, ktorý naznačuje vývoj ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v máji vyšplhal na najvyššiu úroveň v histórii týchto údajov.
Švajčiarsko pokračuje v zmierňovaní opatrení na zastavenie pandémie, pripravuje uvoľnenie obmedzení pri vstupe do krajiny tento mesiac a ďalšie otváranie verejného života, pretože nové prípady ochorenia COVID-19 ďalej klesajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy