Čínska inflácia sa v máji zrýchlila na 1,3 %

Čínska inflácia sa v máji zrýchlila a dostala sa najvyššie za osem mesiacov, aj keď sa očakával ešte prudší nárast. Navyše tempo rastu spotrebiteľských cien naďalej zostáva výrazne pod oficiálnym inflačným cieľom vlády na úrovni troch percent.
Spotrebiteľské ceny v máji medziročne stúpli o 1,3 % po náraste o 0,9 % v predchádzajúcom mesiaci, uviedol čínsky štatistický úrad. Ekonómovia počítali so zvýšením cien až o 1,6 %.
Ceny potravín medziročne vzrástli o 0,3 % po poklese o 0,7 % v apríli. Motorom bolo zvýšenie cien čerstvých rýb a vajíčok, ceny bravčového mäsa sa ďalej znižovali.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v máji klesli o 0,2 % po -0,3 % v apríli, pričom ekonómovia očakávali -0,1 %.
V máji sa však prudko zvýšili výrobné ceny, ktoré zaznamenali najprudší nárast za 12 rokov. Motorom bolo zdražovanie komodít.
Index cien výrobcov v máji medziročne stúpol o 9 %, uviedol čínsky štatistický úrad. Výrazne k tomu prispel prudký nárast cien ropy, železnej rudy a a ďalších kovov. Jedným z dôvodov výrazného nárastu bola aj nízka báza pre porovnanie z minulého roka. Analytici počítali so zvýšením indexu o 8,5 % po +6,8 % v apríli.

Súvisiace články

Aktuálne správy