Posledný krok k bezhotovostnej spoločnosti: EÚ uvádza na trh digitálnu peňaženku

, FT Foto: SITA/AP

Napriek obavám z narušenia digitálneho súkromia prostredníctvom očkovacích pasov, ktoré Európa požaduje od cestujúcich, EÚ pokračuje v plánoch na zavedenie digitálnej peňaženky, ktorá by obsahovala digitálne kópie vodičského preukazu a kreditných kariet, v snahe upustenia od hotovosti.

Podľa Financial Times sa EÚ pripravuje na odhalenie svojich plánov pre „digitálnu peňaženku“ pre celý blok. Produkt je výsledkom toho, čo Brusel opísal ako požiadavky niekoľkých štátov, aby EÚ vytvorila digitálny nástroj na prístup k dôležitým záznamom a ďalším produktom a službám prostredníctvom smarfónov. Brusel sa zapája do diskusií s členskými štátmi s cieľom poskytnúť usmernenia k technickým normám na zavedenie digitálnej peňaženky, ktorá by sa mala plne začať používať zhruba o rok.

Digitálna peňaženka by mohla ukladať platobné podrobnosti a heslá a umožniť občanom zo všetkých 27 krajín únie prihlásiť sa na webové stránky miestnej samosprávy alebo platiť účty. Rovnako ako v prípade iných aplikácií pre smartfóny, aj k digitálnym peňaženkám sa bude pristupovať prostredníctvom snímania odtlačkov prstov a / alebo sietnice. Môže tiež slúžiť ako trezor, kde môžu používatelia ukladať úradné dokumenty, napríklad vodičský preukaz. Používanie peňaženky nebude povinné, ale občania EÚ, ktorí sa rozhodli zapojiť sa, by mali prospech z mimoriadne bezpečného digitálneho ekosystému a väčšej flexibility, ktorá je ideálna pre život po pandémii.

„Nové digitálne ID dá každému Európanovi kľúče od jeho digitálneho dvojčaťa,“ uviedol vo svojom prejave začiatkom tohto roka Thierry Breton a komisár EÚ zodpovedný za digitálnu politiku.

Úradníci EÚ plánujú zakázať použitie akýchkoľvek údajov získaných z týchto „digitálnych pasov“ na marketingové alebo iné komerčné účely, uviedol Financial Times. 

Digitálna peňaženka EÚ je „jednoduchá, bezpečná a bude chrániť ľudí on-line,“ uviedla osoba, ktorá je oboznámená s podrobnosťami plánu. „Ľudia budú mať tiež právomoc rozhodnúť sa, koľko informácií poskytnú, zatiaľ čo Google a iní vám nedovolia rozhodnúť sa, čo dávate.“

Doteraz bol o program len obmedzený záujem, iba 19 členských štátov sa chystalo predstaviť svojim občanom digitálne peňaženky, a bohužiaľ nie všetky sú navzájom kompatibilné. Regulačné orgány však dúfajú, že nárast „digitálnej gramotnosti“ vyvolaný pandémiou pomôže zvýšiť popularitu „digitálnej peňaženky“. Koniec koncov, kto by chcel stále nosiť všetky tie preukazy a platobné  či vernostné karty? Čo keby sme namiesto peňaženky a telefónu nosili iba telefón?
 

Súvisiace články

Aktuálne správy