Produkcia uránu v Nemecku je už oficiálne minulosťou

Výroba uránu v Nemecku je konečne históriou. V utorok popoludní opustila posledná várka areál spolkovej spoločnosti Wismut GmbH v Königsteine, juhovýchodne od Drážďan, ktorú vlastní tamojšia vláda.
Po 75 rokoch sa tak končí dôležitá časť nemeckej histórie, ktorá sa začala písať počas studenej vojny. Nemecko už oficiálne nie je na zozname krajín produkujúcich urán.
Posledná dodávka obsahuje 19,5-tonovú zmes vody a oxidu uránu, ktorý bol separovaný počas čistenia vodou v závode v Königsteine a uskladnený v dvoch silách.
Uránová zmes sa predávala americkej spoločnosti Nuclear Fuels od roku 1997. Pod dohľadom Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom) a Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA) boli tieto dve silá v utorok poslednýkrát vyprázdnené.
Ťažba uránu v Nemecku sa skončila v roku 1990, ale počas sanácie starej prevádzky v Sasku a Durínsku sa ešte vyprodukovalo 3350 ton. Uránová zmes sa tu bude síce ďalej získavať, ale v takých malých množstvách, že separácia už nemá zmysel.
Do roku 1990 bolo východné Nemecko štvrtým najväčším producentom uránu na svete. Od roku 1946 do zastavenia ťažby v roku 1990, Nemecko vyprodukovalo a dodalo 216.350 ton uránu Sovietskemu zväzu pre jeho jadrový program.
Od roku 1991 Wismut sanuje škody, ktoré po sebe zanechala ťažba. Federálna vláda na tento účel doteraz poskytla 6,8 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy