Rozpočtový deficit Francúzska bude tento rok vyšší, ako sa pôvodne očakávalo

Rozpočtový deficit Francúzska bude tento rok vyšší, ako sa pôvodne očakávalo. Vyhlásil to v pondelok minister financií Bruno Le Maire pre národnú televíznu stanicu France 2.
Konkrétne, schodok verejných financií tento rok pravdepodobne dosiahne 9,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), namiesto 9 % HDP.
Le Maire tiež očakáva, že sa tempo rastu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny začiatkom roku 2022 vráti na úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19, pričom zopakoval svoju prognózu, podľa ktorej HDP Francúzska tento rok stúpne o 5 %.
„Som presvedčený, že v roku 2021 dosiahneme 5-percentný rast a začiatkom roku 2022 sa hospodárska aktivita vráti na rovnakú úroveň, akú sme mali pred krízou,“ povedal Le Maire.
Olivier Dussopt, minister pre verejné účty, už v sobotu (29. 5.) avizoval, že rozpočtový deficit Francúzska sa v roku 2021 vyšplhá na 220 miliárd eur, čo bude zhruba o 47 miliárd eur viac, ako vláda pôvodne odhadovala. Nárast schodku v percentuálnom vyjadrení však nezverejnil.
Dôvodom tohto zvýšenia sú „opatrenia na podporu zotavovania sa ekonomiky“ z ničivých dôsledkov pandémie.
Dussopt v apríli predpovedal, že pandémia bude stáť francúzsky štát počas troch rokov takmer pol bilióna eur – 158 miliárd eur v roku 2020, predpokladaných 171 miliárd eur v roku 2021 a 96 miliárd eur v roku 2022.
Francúzsko výrazne zvýšilo svoje pôžičky v snahe udržať ekonomiku nad vodou počas troch celoštátnych blokád, keď vláda v rámci tzv. kurzarbeit programu prispela firmám na mzdy ľuďom, ktorí nemohli ísť do práce alebo mali skrátený pracovný čas.

Súvisiace články

Aktuálne správy