Výrobný aj nevýrobný sektor v Číne pokračovali v máji v raste

Výrobný sektor v Číne pokračoval v máji v raste, ale mierne pomalším tempom. Dôvodom bol slabší dopyt a vyššie ceny surovín. A zároveň rast aktivity v nevýrobnom sektore sa zrýchlil. Ukázal to v pondelok oficiálny prieskum štatistického úradu.
Podľa prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora v Číne v máji znížil na 51 bodov z 51,1 bodu v apríli.
Hodnota indexu sa však udržala nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.
Prieskum tiež odhalil, že výroba a dovoz v máji stúpli, zatiaľ čo nové objednávky a zamestnanosť klesali.
Z oficiálneho prieskumu ďalej vyplýva, že PMI nevýrobného sektora v máji vzrástol na 55,2 bodu, čím prekonal prognózy ekonómov, ktorí odhadovali, že zostane na aprílovej úrovni 54,9 bodu.
Čínski výrobcovia ťažili z relatívne skorého opätovného otvorenia ekonomiky v roku 2020, pričom vývozcov podporil aj globálny dopyt po maskách a inom zdravotníckom materiáli.
Čínska ekonomika v prvých troch mesiacoch 2021 medziročne prudko vzrástla o 18,3 %, keďže vlani v rovnakom období zaviedla Čína prísnu blokádu na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu. Ale analytici varovali, že takýto prudký rast sa končí. Naznačilo to aj medzikvartálne zvýšenie výkonu hospodárstva v období január-marec iba o 0,6 %.
Spotrebiteľské výdavky v Číne sú už nad úrovňou pred pandémiou, ale výroba a vývoz sa spomaľujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy