Zisk amerických bánk vzrástol v 1. štvrťroku o takmer tretinu

Zisk amerických bánk sa v 1. štvrťroku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zvýšil o takmer tretinu. K rastu bankových ziskov prispelo najmä zníženie objemu rezerv na krytie prípadných úverových strát. Informoval o tom v stredu Federálny úrad pre poistenie vkladov (FDIC).
Banky v USA zaznamenali za prvé tri mesiace tohto roka zisk 76,8 miliardy USD (62,80 miliardy eur). V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom to znamená rast o 31,7 %. Ešte výraznejší rast dosiahli v medziročnom porovnaní, keď v 1. kvartáli minulého roka predstavoval zisk bánk iba 17,3 miliardy USD.
FDIC dodal, že až tri štvrtiny všetkých bánk (74,8 %) zaznamenali vyššie kvartálne zisky než pred rokom a navyše, podiel stratových inštitúcií sa výrazne znížil. Zatiaľ čo v 1. štvrťroku minulého roka to bolo 7,4 %, za 1. kvartál tohto roka ich podiel dosiahol 3,9 %.
Ako uviedla šéfka FDIC Jelena McWilliamsová, najnovšie údaje ukazujú, že napriek pokračujúcim ťažkostiam „bankový sektor zostáva odolný“. Naďalej výrazne rastie objem vkladov, podľa McWilliamsovej sa však situácia bude meniť, keďže zlepšovanie stavu ekonomiky bude zvyšovať výdavky obyvateľov aj firiem.
Za 1. kvartál došlo k fúzii celkovo 25 inštitúcií. Ani jedna z bánk neskrachovala a počet inštitúcií na zozname takzvaných problémových bánk FDIC klesol oproti 4. štvrťroku 2020 o jednu na 55.

Súvisiace články

Aktuálne správy