Produkcia priemyslu v Poľsku v apríli rekordne vzrástla

Produkcia priemyslu v Poľsku v apríli rekordne vzrástla. Ekonómovia však takýto výsledok očakávali vzhľadom na nízky porovnávací základ, keďže vlani v apríli boli v krajine zavedené blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu.
Podľa údajov štatistického úradu GUS sa výkon priemyslu v najväčšej postkomunistickej ekonomike v Európskej únii (EÚ) v apríli 2021 zvýšil medziročne o 44,5 % po marcovom náraste o 18,9 %.
Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra PAP, očakávali podobný výsledok a predpovedali, že aprílová priemyselná produkcia stúpne o 45 %.
K aprílovému tempu poľského priemyslu prispelo najmä prudké zrýchlenie rastu výrobného sektora na 50,6 % z 20,9 % v marci. Aj produkcia elektriny, plynu, pary a vzduchotechniky sa zrýchlila na 11,5 % z marcových 5,3 % a dodávky vody stúpli o 20,1 % oproti 12,2 % v marci. Okrem toho ožil ťažobný a banský sektor, ktorého produkcia sa v apríli zvýšila o 2,3 % po poklese o 0,6 % mesiac predtým.
V medzimesačnom porovnaní poľský priemysel v apríli po úprave o sezónne vplyvy klesol o 9,2 %, čo bolo menej ako v marci, keď sa jeho výkon znížil o 18,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy