Inflácia je po viac ako dvoch rokoch nad cieľom ECB, v raste cien vedú krajiny Visegrádu

, ČTK Foto: getty images

Pred rokom, kedy ešte Európa aj zvyšok sveta nemuseli bojovať proti šíreniu koronavírusu, bola miera inflácie v eurozóne 0,3 percenta a v celej EÚ predstavovala 0,7 percenta. V apríli tohto roka v Európskej únii vystúpila na dve percentá, a po viac ako dvoch rokoch je tak nad cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). 

Najvýraznejší cenový vzostup je zjavný v krajinách Vyšehradskej skupiny (V4). Vo svojej konečnej správe to oznámil štatistický úrad Eurostat. Zároveň potvrdil, že miera inflácie v krajinách eurozóny vystúpila na 1,6 percenta z marcovej hodnoty 1,3 percenta a v EÚ predstavovala v marci 1,7 percenta.
Najvýraznejšiu infláciu malo v apríli Maďarsko, a to 5,2 percenta. Nasleduje Poľsko s infláciou 5,1 percenta a za ním je Luxembursko, kde miera inflácie predstavovala 3,3 percenta. V Českej republike inflácia vystúpila na 3,1 percenta. Do višegrádskej štvorky patrí popri Maďarsku, Poľsku a Českej republike aj Slovensko, ktoré je ako jediné z V4 členom eurozóny, a používa teda jednotnú európsku menu euro. Miera inflácie na Slovensku v apríli vystúpila na 1,7 percenta.

„V apríli k rastu ročnej inflácie v eurozóne najviac prispeli energie (+0,96 percentuálneho bodu), ďalej služby (+0,37 percentuálneho bodu), potraviny, alkohol a tabak (+0,16 percentuálneho bodu) a neenergetický priemyselný tovar ( +0,12 percentuálneho bodu)," uvádza Eurostat.

Najnižšiu mieru inflácie v apríli malo Grécko, kde predstavovala -1,1 percenta, ďalej Portugalsko (-0,1 percenta) a Malta (0,1 percenta). V porovnaní s marcom ročná inflácia klesla v troch členských krajinách, zatiaľ čo v jednej zostala bez zmien a v 23 krajinách únie sa zvýšila.

Oproti marcu sa spotrebiteľské ceny v EÚ zvýšili o 0,6 percenta a rovnakým tempom vzrástli tiež v eurozóne.

Ak by sa nebrali do úvahy ceny energií, predstavovala by v apríli miera inflácie v eurozóne 0,7 percenta. Ceny energií sa totiž za apríl zvýšili o 0,7 percenta a medziročne sú v eurozóne vyššie o 10,4 percenta.

Európska centrálna banka už skôr upozornila, že inflácia by sa do konca roka mohla dostať nad jej cieľ, ktorý si stanovila tesne pod dvoma percentami. Po prechodnom vzostupe cien ECB očakáva, že sa rast zmierni a v ďalších rokoch sa bude pohybovať pod cieľovou hodnotou.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy