Ceny ropy pokračujú v raste, cena Brentu sa posunula bližšie k 70 USD

Ceny ropy pokračujú v utorok v raste, pričom cena ropy Brent sa posunula bližšie k úrovni 70 USD za barel (159 litrov). Podporuje ich zvyšujúci sa optimizmus na trhoch, že uvoľňovanie protipandemických opatrení v Európe a USA podporí dopyt po pohonných látkach. Tieto očakávania momentálne prekonávajú aj obavy z opätovného šírenia choroby COVID-19 v ázijských krajinách.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 8.03 h SELČ 69,70 USD (57,40 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 24 centov (0,35 %).
Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 66,47 USD za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 20 centov alebo 0,30 %. V pondelok (17. 5.) zaznamenala cena ropy v obidvoch prípadoch rast o vyše 1 %.
„Za vývojom cien je rastúci optimizmus, že dopyt po benzíne a iných palivách bude vďaka uvoľňovaniu obmedzení v USA a Európe rásť,“ povedal hlavný analytik zo spoločnosti Sunward Trading Chiyoki Chen. Ako dodal, obavy zo šírenia COVID-19 v Ázii síce pretrvávajú, tento problém by sa však mal vzhľadom na postupnú vakcináciu časom vyriešiť. Chen zároveň predpokladá, že ku koncu mesiaca by sa cena Brentu mohla posunúť k 75 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy