Jadrové zariadenia boli vlani prevádzkované bezpečne a spoľahlivo

Bratislava 12. mája (TASR) – Jadrové zariadenia v SR boli v roku 2020 prevádzkované bezpečne a spoľahlivo. Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR vlani neobmedzil rozsah alebo platnosť povolenia, ani nezastavil prevádzku žiadneho jadrového zariadenia, uvádza sa v materiáli Správa o stave jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení na území Slovenskej republiky a o činnosti Úradu jadrového dozoru Slovenskej republiky za rok 2020, ktorý v stredu schválila vláda.
ÚJD uviedol, že počet a charakter udalostí na jadrových zariadeniach boli v rámci obvyklých prevádzkových porúch bez osobitnej významnosti z hľadiska jadrovej bezpečnosti. Bolo zaevidovaných päť prevádzkových udalostí podliehajúcich hláseniu dozornému orgánu na jadrovej elektrárni Bohunice V-2 a 12 udalostí na elektrárni Mochovce 1, 2.
V rámci kontrolnej a inšpekčnej činnosti ÚJD v roku 2020 vydal 350 rozhodnutí a zrealizoval spolu 160 plánovaných a neplánovaných inšpekcií. Úrad neodňal žiaden preukaz o osobitnej odbornej spôsobilosti vybraných zamestnancov ani preukaz o odbornej spôsobilosti lektorov držiteľov povolení, no udelil v roku 2020 jednu pokutu za porušenie atómového zákona a predpisu Limity a podmienky pri skúškach vákuovo-barbotážneho systému na druhom bloku jadrovej elektrárne Mochovce.
Úrad jadrového dozoru sa tiež venoval kybernetickým bezpečnostným hrozbám, ktoré môžu mať nepriaznivý dosah na bezpečnú prevádzku jadrových zariadení a na fyzickú ochranu jadrových materiálov a jadrových zariadení. Pri získavaní a vyhodnocovaní informácií o kybernetických hrozbách spolupracoval so spravodajskými službami, Ministerstvom vnútra SR a Ministerstvom obrany SR v rámci medzirezortnej pracovnej skupiny „Určenie hrozby jadrovým zariadením a pre jadrové zariadenia a jadrové materiály v rámci projektového ohrozenia štátu“.

Súvisiace články

Aktuálne správy