Vývoz tovaru zo SR v marci 2021 vzrástol medziročne takmer o 40 %

Slovenský export v marci 2021 prelomil nový rekord, prvýkrát prekročil hranicu 8 miliárd eur. Vývoz tovaru zo Slovenska v treťom mesiaci vzrástol medziročne takmer o 40 % a dovoz bol vyšší o pätinu. Rekordné hodnoty zahraničného obchodu najviac ovplyvnil hnací motor slovenskej ekonomiky – automobilový priemysel. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v predbežnej správe.
V marci 2021 dosiahol celkový vývoz tovaru zo SR hodnotu 8,2 miliardy eur pri medziročnom raste o 38,7 %. Ešte nikdy v histórii samostatného Slovenska nevyviezli firmy na zahraničné trhy za jeden mesiac tovar zo Slovenska v takej hodnote ako v marci tohto roka.
Celkový dovoz sa zvýšil o 20,6 % na 7,63 miliardy eur. Aj hodnota dovezeného tovaru bola doteraz rekordne najvyššia, priblížil sa k nej len dovoz v novembri 2018, keď sa na Slovensko priviezol tovar za 7,59 miliardy eur.
Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 595,3 milióna eur, kým pred rokom, keď nastúpila pandémia, bola bilancia pasívna – dovoz bol vyšší ako vývoz o 398,8 milióna eur.
Bilancia zahraničného obchodu so štátmi EÚ sa v marci medziročne zlepšila, kladná hodnota narástla dvojnásobne, na 1,3 miliardy eur. S nečlenskými štátmi EÚ je bilancia dlhodobo pasívna, v porovnaní s minulým rokom sa zlepšila o tretinu, na úroveň -672,4 milióna eur.
Za rekordnými výsledkami je podľa ŠÚ SR pravdepodobne súčasný zvýšený dopyt vo svete po autách a vysoké medziročné zmeny sú sčasti aj dôsledkom prerušenej výroby automobiliek v polovici marca minulého roka po vypuknutí pandémie nového koronavírusu. Vlani v marci sa zaznamenal medziročný pokles exportu strojov a prepravných zariadení o 23 % a prepadol sa až o polovicu v apríli 2020.
Za január až marec 2021 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku zvýšil celkový vývoz tovaru o 14,3 % na 21,9 miliardy eur a celkový dovoz o 5,9 % na 20,6 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 1,3 miliardy eur. Celkový vývoz do členských štátov EÚ v januári až marci 2021 oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástol o 13,1 % a z celkového vývozu tvoril podiel 78,6 %. Dovoz z členských štátov EÚ sa na celkovom dovoze podieľal 66 % a medziročne vzrástol o 7,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy